Ekspresowe włoskie pączki z ricottą czyli baci di ricotta



Idealne dla zapracowanych! Pączki robi się dosłownie chwilkę - nie mają drożdży więc nie trzeba czekać aż  wyrosną! Połączenie składników i smażenie. Z tej porcji otrzymamy talerz pączusiów (ok. 20-25sztuk), jednak jeśli macie ochotę na więcej lub spodziewacie się gości to od razu zróbcie z podwójnej porcji, gdyż są pyszne i na pewno rozejdą się w błyskawicznym tempie. Są trochę podobnych do pączków angielskich na serkach homo

Dla kogo:
  • dla zabieganych
  • dla uczulonych na drożdże
  • dla pączkożerców

 Składniki:
  • 200g sera ricotta
  • 2 jajka
  • 75g mąki (ok. pół szklanki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (ew. cukru waniliowego)
  • olej/smalec do smażenia
  • cukier puder (do posypania)
Wykonanie:
Serek ricotta wymieszać z jajkami (tak, by masa była jednolita). Dodać resztę składników i wymieszać. 
W garnku/rondlu podgrzać tłuszcz (ja zazwyczaj smażę w pół na pół oleju ze smalcem. Gdy olej się rozgrzeje nakładać ciasto łyżeczką na tłuszcz. Smażyć pączki na złoty kolor. Po usmażeniu odłożyć na ręcznik papierowy by ściekł nadmiar tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.




Przepis pochodzi ze strony Nigelli Lawson.

0 komentarze:

INSTAGRAM