U mnie dziś kolejne ciasteczka. Mój mąż jest fanem kruchych ciasteczek z cukrem. Udało mi się przemycić w nich mąkę gryczaną i nawet tego nie zauważył :). Polecam!
Dla kogo:
- dla potworów ciasteczkowych
- dla chcących wypróbować ciasteczka z mąką gryczaną
- dla kochających kruche ciasteczka
Składniki:
- 180g mąki gryczanej
- 100g mąki pszennej
- 125g miękkiego masła
- 50g cukru białego
- 50g cukru trzcinowego (brązowego) (+ do posypania ciasteczek)
- jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masło utrzeć z cukrami na jednolitą masę, dodać jajko, wsypać przesianą mąkę (2 rodzaje) i dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli. Wyrobić szybko i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowywać ciasto na stolnicy do grubości ok. 5mm (małe porcje - bo ciasto jest dość kruche w strukturze). Wycinać ciasteczka. Przed upieczeniem posypać je cukrem trzcinowym. Piec ok 15-20 minut w temp. 180 stopni.
Z przepisu otrzymamy ok. 35 sztuk ciasteczek (w zależności od wielkości foremki).
Przepis pochodzi z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert (zmniejszyłam w nim jedynie ilość cukru).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz