Strony

Strony

2016-03-21

Babka z mandarynkami i zieloną herbatą


Oto moja ostatnia propozycja przed świętami. Babka jest mojego pomysłu i wszystkim smakowała. Jest prosta w wykonaniu i idealna do popołudniowej herbatki (może zielonej?:)). Wilgotna z ciekawym aromatem zielonej herbaty. Polecam nie tylko na święta, ale też na co dzień. 

Dla kogo:
  • dla fanów zielonej herbaty
  • dla kochających babki
  • dla mających na zbyciu mandarynki
Składniki na ciasto:
  • 100g cukru
  • 200g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 400g mąki
  • 2 mandarynki
  • 100 ml zielonej herbaty
  • 4 jajka
Składniki na lukier:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki zielonej herbaty
Wykonanie ciasta:
Zaparzamy zieloną herbatę i odstawiamy ją do ostygnięcia - wystarczy pół szklanki. Myjemy i obieramy mandarynki. Miksujemy na mus mandarynkowy (jeśli trafimy na mandarynki z dużą ilością pestek staramy się je wyciągnąć). 
Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Partiami dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli na zmianę z jajkami - cały czas miksujemy. Na koniec dolewamy herbatę wraz z musem mandarynkowym. Mus + herbata powinny mieć razem objętość ok. 250ml - ok. 100ml herbaty + 150ml musu. 
Pieczemy ok. 55-65 minut w temp. 180 stopni - do suchego patyczka. Po wystudzenia babkę dekorujemy herbacianym lukrem.

Wykonanie lukru:
Składniki na lukier mieszamy razem w miseczce, po czym polewamy wystudzoną babkę. W razie gdyby lukier był zbyt gęsty dodajemy herbaty, a gdyby był zbyt rzadki dodajemy cukru. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz