Ciasto Waniliowiec wg s. Anastazji


Ciacho przygotowałam na swoje urodziny. Już dawno przeglądając księgę ciast s. Anastazji mi się spodobało. Lubię jej przepisy, choć nie wszystkie dotychczas zachwyciły mnie smakiem. To ciasto jest bardzo fajne - nie jest trudne w przygotowaniu i nie jest za słodkie. Nie do końca przekonuje mnie nazwa Waniliowiec, ale ciacho jest bardzo dobre, więc polecam - wszystkim gościom smakowało!

Dla kogo:
  • dla łasuchów
  • dla fanów przepisów s. Anastazji
  • dla lubiących ciasta z budyniem
Składniki na ciasto:
  • 250g masła (ew. margaryny)
  • 250g cukru pudru
  • 30g kakao
  • 250g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
Składniki na masę:
  • 0,5 litra mleka
  • 0,5 szklanki cukru 
  • kopiata łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g masła
  • paczka dużych biszkoptów (okrągłych)
Dekoracja:
  • gotowa polewa czekoladowa lub ok. 150g czekolady (u mnie mleczna z gorzką pół na pół) rozpuszczona w kąpieli wodnej wraz z 4 łyżkami masła
  • dekoracje cukrowe (opcjonalnie)
Wykonanie ciasta:
Masło utrzeć z cukrem (pudrem i waniliowym) na jednolitą masę, dodać żółtka. Następnie dalej ucierając dosypywać powoli przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Piec ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić ciasto na pół.

Wykonanie masy:
Z mleka, cukrów i mąki ugotować budyń. Budyń mieszać intensywnie by się nie przypalił.  Gdy zawrze chwilę pogotować (aż zacznie bulgotać), ciągle mieszając. Można spróbować, czy nie jest surowy w smaku. Wystudzić. Utrzeć masło i stopniowo dodawać do niego wystudzony budyń. 


Przełożenie ciasta (od dołu): 
1. Połowa ciasta
2. połowa masy budyniowej
3. biszkopty
4. połowa masy budyniowej
5. druga połowa ciasta
6. polewa czekoladowa + dekoracja

Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. 

Blacha: prostokątna, ok. 25x35cm

Przepis pochodzi z książki "Wielka księga ciast s. Anastazji"

5 komentarzy:

  1. Można zrobić to ciasto bez biszkoptów między masą?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się ten przepis.Lubię takie przekładańce z budyniem.

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM