Ciacho przygotowałam na swoje urodziny. Już dawno przeglądając księgę ciast s. Anastazji mi się spodobało. Lubię jej przepisy, choć nie wszystkie dotychczas zachwyciły mnie smakiem. To ciasto jest bardzo fajne - nie jest trudne w przygotowaniu i nie jest za słodkie. Nie do końca przekonuje mnie nazwa Waniliowiec, ale ciacho jest bardzo dobre, więc polecam - wszystkim gościom smakowało!
Dla kogo:
- dla łasuchów
- dla fanów przepisów s. Anastazji
- dla lubiących ciasta z budyniem
- 250g masła (ew. margaryny)
- 250g cukru pudru
- 30g kakao
- 250g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 0,5 litra mleka
- 0,5 szklanki cukru
- kopiata łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250g masła
- paczka dużych biszkoptów (okrągłych)
- gotowa polewa czekoladowa lub ok. 150g czekolady (u mnie mleczna z gorzką pół na pół) rozpuszczona w kąpieli wodnej wraz z 4 łyżkami masła
- dekoracje cukrowe (opcjonalnie)
Masło utrzeć z cukrem (pudrem i waniliowym) na jednolitą masę, dodać żółtka. Następnie dalej ucierając dosypywać powoli przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Piec ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić ciasto na pół.
Wykonanie masy:
Z mleka, cukrów i mąki ugotować budyń. Budyń mieszać intensywnie by się nie przypalił. Gdy zawrze chwilę pogotować (aż zacznie bulgotać), ciągle mieszając. Można spróbować, czy nie jest surowy w smaku. Wystudzić. Utrzeć masło i stopniowo dodawać do niego wystudzony budyń.
Przełożenie ciasta (od dołu):
1. Połowa ciasta
2. połowa masy budyniowej
3. biszkopty
4. połowa masy budyniowej
5. druga połowa ciasta
6. polewa czekoladowa + dekoracja
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.
Blacha: prostokątna, ok. 25x35cm
Przepis pochodzi z książki "Wielka księga ciast s. Anastazji"
Można zrobić to ciasto bez biszkoptów między masą?
OdpowiedzUsuńOczywiście!! Powodzenia!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis.Lubię takie przekładańce z budyniem.
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania :)
Usuń