Ciasto z ptasim mleczkiem wg s. Anastazji


Dostałam dwa opakowania Ptasiego Mleczka...jak wiecie termin do spożycia bywa krótki. Zaczęłam więc myśleć co by tu z nim zrobić...Eureka! Ciasto z Ptasim Mleczkiem! Ciasto jest bardzo ciekawe! Nie tylko Ptasie Mleczko, ale także galaretka i kawowa masa - jednym słowem: musicie go wypróbować!

Dla kogo:
  • dla fanów Ptasiego Mleczka
  • dla lubiących ciasta s. Anastazji
  • dla chcących spróbować jak Ptasie Mleczko smakuje w cieście

Składniki na ciasto kakaowe:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kako
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciasto bakaliowe:
  • 6 jajek
  • łyżeczka kakao
  • pół szklanki cukru
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 4 biszkopty (dowolne)
  • 75g rodzynek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
Składniki na masę kawową:
  • 4 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 250g miękkiego masła
Dodatkowo:
  • 2 sztuki galaretki  - myślę, że dobrze o jakimś orzeźwiającym smaku - u mnie żurawinowa
  • ok. 600g Ptasiego Mleczka (1,5 opakowania) - najlepiej waniliowego/śmietankowego
  • polewa czekoladowa
Wykonanie ciasta kakaowego:
Ubić sztywną pianę z białek. alej ubijając dodawać po trochę cukier. Następnie żółtka z dodatkiem wody. Na końcu dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao oraz 2 łyżki oleju. Ciasto delikatnie wylać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni.

Wykonanie ciasta bakaliowego:
Biszkopty pokruszyć (nie muszą być zmielone, wystarczy by była w małych kawałeczkach). Ubić białka na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka i powoli dosypywać resztę składników. Delikatnie przelać masę na blachę i piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni.

Wykonanie masy kawowej:
Możesz wykonać masę wg przepis poniżej lub skorzystać z przepisu na masę kawową z Ciasta Poezja  - myślę, że wtedy trzeba powiększyć ilość składników nawet o połowę. 
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę, dodać mąkę i kawę rozpuszczalną (suchą). Mleko zagotować, dodać do niego masę żółtkową i ugotować budyń. Gdy masa przestygnie utrzeć masło i dodawać do niego powoli budyń.

Przełożenie:
Galaretki rozpuścić w 500ml wody. 
Na blaszce ułożyć ciasto kakaowe, na nim rozsmarować połowę masy kawowej. Na masie ułożyć Ptasie Mleczko (ja z jednej strony zrobiłam "barykadę", by galaretka nie wypłynęła). Pomiędzy Ptasie Mleczko wlać stężałą galaretkę. W tym momencie można włożyć ciasto na chwilę do lodówki, by galaretka się ścięła. Gdy galaretka całkowicie się zetnie rozsmarować na niej drugą połowę masy kawowej. Na masie kawowej położyć ciasto bakaliowe i oblać je polewą czekoladową. 

Blacha: prostokątna ok. 25x35cm

Warstwy (od dołu):
1. ciasto kakaowe
2. połowa masy kawowej
3. Ptasie Mleczko i galaretka
4. połowa masy kawowej
5. ciasto bakaliowe
6. polewa czekoladowa 






Przepis pochodzi z książki "Wielka księga ciast s. Anastazji" z moimi małymi zmianami.

10 komentarzy:

  1. Mniam, z Ptasim Mleczkiem musi być smaczne, delikatne.
    Wygląda super.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis dodanie ptasiego mleczka do ciasta to doskonały pomysł. Wbrew pozorom nie jest to łatwe ciasto do zrobienia. Mi zdarzyło się, że nie wyszło kilka razy, ale nie ma co przejmować się porażkami, bo jeśli już wyjdzie to smak jest niezapomniany

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto jest rewelacyjne napewno zostanie powtórzone jest przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie rozumiem o co chodzi z tymi biszkoptami? Gotowe ciastka? Poruszyć i dołożyć do ciasta? Chcę to piec na święta ale czy uzyskać odpowiedź ;-) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, chodzi o 4sztuki ciastek biszkoptow. Trzeba je pokruszyc. Wszystko jest opisane w przepisie.

      Usuń
  5. Ile mleka należy dac do masy-34???

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypróbowałam przepis i ciasto wyszło bardzo smaczne :-) Na pewno było zaskoczeniem na świątecznym stole, bo nikt wcześniej takiego wypieku nie próbował. Przygotowanie tego ciasta zajmuję sporo czasu. To chyba jego jedyny minus. Jednak ciekawe połączenie składników i wyjątkowy smak, przekonują do tego, że warto poświęcić czas, by stworzyć coś tak smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam robilam ten placek no i niestety przy ciescie bakaliowym cos chyba zle zrobilam otoz wyroslo na poczatku ladnie ale po chwili zrobilo sie jakby wyszedl zakalec no i spid placka po wyjeciu z blachy byl wilgotny.Co robie zle

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM