Robiłam to ciasto już chyba 10 razy i nigdy nie doczekało się zdjęcia, bo zdążyło zniknąć zanim ja zdążyłam mu pstryknąć fotkę. Lepszej rekomendacji chyba nie trzeba? Ciasto jest świetne - z jednej strony niby tylko ucierane ciasto, a z drugiej ta migdałowa pralina jest boska...Zdecydowanie musicie je wypróbować.
Dla kogo:
- dla fanów migdałów
- dla lubiących zwykłe wypieki, ale mające w sobie to "coś"
- dla tych, którzy lubią ucierane ciasta
- 3 jajka
- 150g mąki pszennej
- 150g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
- 75g masła
- 75g maślanki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Składniki na pralinę:
- 125g masła
- 125g brązowego cukru (np. demerara)
- 150g migdałów w płatkach
- 50ml mleka
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki soli (najlepiej morskiej)
Wykonanie ciasta:
Rozpuścić masło, odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Odłożyć. Jajka ubić mikserem z cukrem i ekstraktem z wanilii. Masa powinna stać się puszysta i jasna. Dodawać powoli przesiane składniki na przemian z roztopionym masłem i maślanką. Wymieszać łyżką, ale tylko do połączenia się składników.
Formę (tortownica 23 lub 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i nałożyć do niej ciasto (wyrównując je na górze). Piec ok. 25-30 minut w temp. 160 stopni.
Wykonanie praliny:
Podczas gdy ciasto jest w piekarniku przygotowujemy pralinę. Wszystkie składniki wsypujemy do rondelka i podgrzewamy. Gdy składniki się rozpuszczą gotujemy je ok. 3-4 minuty, aż masa lekko zgęstnieje. Gdy ciasto jest gotowe wyjmujemy je i nalewamy na nie pralinę (wyrównując jej powierzchnię). Podwyższamy temperaturę piekarnika do 210 stopni i pieczemy jeszcze 5-10 minut, aż pralina stanie się złocista. Dobrze jest przenieść ciasto na najwyższą półkę piekarnika, jednak cały czas obserwować, by ciacho zbyt nam się nie spiekło. Wyciągnąć i wystudzić. Najlepiej oddzielić od formy 10-15 minut po upieczeniu, by pralina nie przywarła zbyt mocno do blaszki.
Blacha: tortownica 23 lub 24cm (średnicy)
Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com z minimalnymi zmianami.
Wygląda bajecznie .... do kawusi idealne :)
OdpowiedzUsuńMuszę je w końcu zrobić, bo wiem, że bym je pokochała :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie - jest boskie. Ja już nie jestem w stanie zliczyć ile razy je robiłąm i zawsze jest super - generalnie płatki migdałowe u mnie długo nie leżą :D
Usuń