Strony

Strony

2016-03-31

Toscakaka - ucierane ciasto z migdałową praliną

 Robiłam to ciasto już chyba 10 razy i nigdy nie doczekało się zdjęcia, bo zdążyło zniknąć zanim ja zdążyłam mu pstryknąć fotkę. Lepszej rekomendacji chyba nie trzeba? Ciasto jest świetne - z jednej strony niby tylko ucierane ciasto, a z drugiej ta migdałowa pralina jest boska...Zdecydowanie musicie je wypróbować.  
 
Dla kogo:
  • dla fanów migdałów
  • dla lubiących zwykłe wypieki, ale mające w sobie to "coś"
  • dla tych, którzy lubią ucierane ciasta
 Składniki na ciasto:
  • 3 jajka
  • 150g mąki pszennej
  • 150g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 75g masła
  • 75g maślanki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
Składniki na pralinę:
  • 125g masła
  • 125g brązowego cukru (np. demerara)
  • 150g migdałów w płatkach
  • 50ml mleka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki soli (najlepiej morskiej)
Wykonanie ciasta: 
Rozpuścić masło, odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Odłożyć. Jajka ubić mikserem z cukrem i ekstraktem z wanilii. Masa powinna stać się puszysta i jasna. Dodawać powoli przesiane składniki na przemian z roztopionym masłem i maślanką. Wymieszać łyżką, ale tylko do połączenia się składników. 
Formę (tortownica 23 lub 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i nałożyć do niej ciasto (wyrównując je na górze). Piec ok. 25-30 minut w temp. 160 stopni.

Wykonanie praliny:
Podczas gdy ciasto jest w piekarniku  przygotowujemy pralinę. Wszystkie składniki wsypujemy do rondelka i podgrzewamy. Gdy składniki się rozpuszczą gotujemy je ok. 3-4 minuty, aż masa lekko zgęstnieje. Gdy ciasto jest gotowe wyjmujemy je i nalewamy na nie pralinę (wyrównując jej powierzchnię). Podwyższamy temperaturę piekarnika do 210 stopni i pieczemy jeszcze 5-10 minut, aż pralina stanie się złocista. Dobrze jest przenieść ciasto na najwyższą półkę piekarnika, jednak cały czas obserwować, by ciacho zbyt nam się nie spiekło. Wyciągnąć i wystudzić. Najlepiej oddzielić od formy 10-15 minut po upieczeniu, by pralina nie przywarła zbyt mocno do blaszki. 

Blacha: tortownica 23 lub 24cm (średnicy)


Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com z minimalnymi zmianami.

3 komentarze:

  1. Wygląda bajecznie .... do kawusi idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę je w końcu zrobić, bo wiem, że bym je pokochała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie - jest boskie. Ja już nie jestem w stanie zliczyć ile razy je robiłąm i zawsze jest super - generalnie płatki migdałowe u mnie długo nie leżą :D

      Usuń