Babeczki powstały z myślą o moim teściu. Jest on wielkim miłośnikiem krówek. Do każdego prezentu imieninowego, urodzinowego czy z innej okazji kupuję mu małą paczuszkę tych słodkich cukierków. Zawsze ma je przy sobie w schowku samochodowym na "czarną godzinę". Stąd pomysł na babeczki z ich dodatkiem. Kiedy by się sprawdziły? Hmmm...chyba wtedy, gdy w schowku zabrakłoby cukierków, ae za to w lodówce czekałaby słodka niespodzianka. Zabawa z babeczkami byłą przednia - w dekorowaniu pomagała mi także córa :).
Dla kogo:
- dla fanów krówek
- dla miłośników babeczek
- dla chcących wypróbować masę serową do babeczek
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
- pół szklanki cukru
- cukierki krówki (tyle sztuk ile babeczek)
- jajko
- szklanka mleka
- pół szklanki oleju (najlepiej słonecznikowego)
- 300g twarogu śmietankowego
- pół szklanki cukru pudru
- pół szklanki śmietany kremówki
- po pół krówki na każdą babeczkę
- posypka o smaku karmelu Decorada od Delacty
Mąkę przesiewamy wraz z kakaem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier waniliowy i cukier biały. Mieszamy. Dodajemy jajko, olej i mleko. Miksujemy. Nakładamy masę do papilotek (zostawiając na górze ok. 2 cm wolnej przestrzeni). W każde zagłębienie wpychamy cukierek krówka przecięty na pół (należy dość głęboko go osadzić, bo przy pieczeniu się rozpuszcza i może wypłynąć). Babeczki pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Po wystygnięciu babeczek zabieramy się za dekorowanie.
Wykonanie dekoracji:
Twarożek ucieramy razem z cukrem pudrem. na końcu dodajemy powoli śmietankę (sprawdzając cały czas konsystencje). Nie wlewamy całej śmietany na raz, tylko kontrolujemy konsystencję, by uzyskać taką na jakiej nam zależy. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy krem. Na czubek babeczki wciskamy pół krówki, a resztę masy posypujemy karmelową posypką Decorada.
Składników wystarczy na ok. 10 babeczek w zależności od wielkości foremek jakie posiadamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz