Świetna! Jest zadziwiająco wilgotna - utrzymuje świeżość przez kilka dni, a do tego ten pomarańczowy aromat...! W związku z tym, że mój kochany mąż najchętniej jadłby tylko ciasta z masą kajmakową lub babki dziś wpis z kolejną babką. Może sprawdzić się na święta, ale także do codziennej kawki czy herbatki. Gorąco polecam!
Dla kogo:
- dla kochających cytrusy
- dla szukających ciasta długo utrzymującego świeżość
- dla fanów babek
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru (lub mniej)
- 225g masła
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy (ok. 2 sztuki)
- szczypta soli
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z pomarańczy
- kandyzowana skórka pomarańczowa lub skórka otarta z pomarańczy
Zmiksować miękkie masło wraz z cukrem - masa ma stać się puszysta. Dodawać jajka cały czas miksując. Na przemian dodawać suche składniki (przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli) z sokiem pomarańczowym. Dodać ekstrakt z wanilii i skórkę z pomarańczy - wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Ciasto piec ok. 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 10-15 minut po czym wyciągnąć je z formy i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Wykonanie dekoracji:
Do cukru pudru dodać sok z pomarańczy. Wymieszać na gładką masę. Jeśli będzie zbyt rzadka dodać cukru, jeśli zbyt gęsta dodać soku. Wylać na zimną babkę i posypać ją skórką pomarańczową.
Przepis z moimi małymi zmianami zaczerpnęłam ze strony www.ilovebake.pl
U nas też babki mają ostatnio niebywałe wzięcie ;)
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda pysznie :)
Bardzo polecam!
Usuń