Strony

Strony

2016-04-04

Babka pomarańczowa


Świetna! Jest zadziwiająco wilgotna - utrzymuje świeżość przez kilka dni, a do tego ten pomarańczowy aromat...! W związku z tym, że mój kochany mąż najchętniej jadłby tylko ciasta z masą kajmakową lub babki dziś wpis z kolejną babką. Może sprawdzić się na święta, ale także do codziennej kawki czy herbatki. Gorąco polecam!

Dla kogo:
  • dla kochających cytrusy
  • dla szukających ciasta długo utrzymującego świeżość
  • dla fanów babek
 Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru (lub mniej)
  • 225g masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 
  • szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy (ok. 2 sztuki)
  • szczypta soli
Składniki na dekoracje:
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z pomarańczy
  • kandyzowana skórka pomarańczowa lub skórka otarta z pomarańczy 
Wykonanie ciasta:
Zmiksować miękkie masło wraz z cukrem - masa ma stać się puszysta. Dodawać jajka cały czas miksując. Na przemian dodawać suche składniki (przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli) z sokiem pomarańczowym. Dodać ekstrakt z wanilii i skórkę z pomarańczy - wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 
Ciasto piec ok. 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 10-15 minut po czym wyciągnąć je z formy i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Wykonanie dekoracji:
Do cukru pudru dodać sok z pomarańczy. Wymieszać na gładką masę. Jeśli będzie zbyt rzadka dodać cukru, jeśli zbyt gęsta dodać soku. Wylać na zimną babkę i posypać ją skórką pomarańczową. 






Przepis z moimi małymi zmianami zaczerpnęłam ze strony www.ilovebake.pl

2 komentarze: