Bardzo łatwe bezglutenowe ciasteczka z masła orzechowego


Ciasteczka są banalnie proste w przygotowaniu. Ja upiekłam je przy okazji innych wypieków, bo na 15 minut nie opłaca się włączać piekarnika :). Ciasteczka są bezglutenowe. Polecam je wykonać z własnego masła orzechowego! Na pewno od masła jakiego użyjemy będzie zależała konsystencja ciasteczek.

Dla kogo:
  • dla unikających mąki pszennej
  • dla fanów masła orzechowego
  • dla kochających ciasteczka

Składniki:
  • szklanka masła orzechowego - może być z kawałkami orzechów lub bez
  • 1/3 szklanki cukru - najlepiej brązowego
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować na jednolitą masę. Z powstałej masy uformować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) i ułożyć je na papierze do pieczenia. Spłaszczyć dłonią lub widelcem. Włożyć do lodówki na ok. 15 minut, żeby je lekko schłodzić. Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni.
 
Wykonanie w Thermomixie:
Wszystkie składniki włożyć do misy i zmiksować na jednolitą masę 10s/obrót 8. Z powstałej masy uformować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) i ułożyć je na papierze do pieczenia. Spłaszczyć dłonią lub widelcem. Włożyć do lodówki na ok. 15 minut, żeby je lekko schłodzić. Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni. 

Z tej porcji otrzymamy ok. 15 sztuk ciasteczek , w zależności od wielkości kuleczek, które zrobimy. 






0 komentarze:

INSTAGRAM