Dla mnie wiosna bez rabarbaru nie istnieje! Co rok produkuję, ciasta i napoje z jego udziałem. Sezon rabarbarowy uważam za rozpoczęty! Na start: najłatwiejszy na świecie kompot rabarbarowy!
Dla kogo:
- dla uwielbiających ten orzeźwiający smak
- dla lubiących naturalne napoje
- dla szukających przepisu na bardzo łatwy napój
Składniki:
- 2 litry wody
- 0,5 kg rabarbaru (ok. 5-8 łodyg w zależności od ich grubości)
- 1-2 łyżki miodu/cukru
Wodę zagotowujemy w garnku. Rabarbar myjemy i kroimy na małe cząstki (1-2cm grubości). Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy ok. 15-20 minut. Rabarbar powinien się w tym czasie rozgotować tworząc rabarbarowe niteczki. Gdy wystygnie słodzimy miodem. Jeśli słodzimy cukrem to możemy zrobić to od razu. Możemy pić w całości (bez odcedzania).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz