Strony

Strony

2016-05-05

Bardzo łatwy kompot rabarbarowy


Dla mnie wiosna bez rabarbaru nie istnieje! Co rok produkuję, ciasta i napoje z jego udziałem. Sezon rabarbarowy uważam za rozpoczęty! Na start: najłatwiejszy na świecie kompot rabarbarowy!

Dla kogo:
  • dla uwielbiających ten orzeźwiający smak
  • dla lubiących naturalne napoje
  • dla szukających przepisu na bardzo łatwy napój

 Składniki:
  • 2 litry wody
  • 0,5 kg rabarbaru (ok. 5-8 łodyg w zależności od ich grubości)
  • 1-2 łyżki miodu/cukru
Wykonanie:
Wodę zagotowujemy w garnku. Rabarbar myjemy i kroimy na małe cząstki (1-2cm grubości). Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy ok. 15-20 minut. Rabarbar powinien się w tym czasie rozgotować tworząc rabarbarowe niteczki. Gdy wystygnie słodzimy miodem. Jeśli słodzimy cukrem to możemy zrobić to od razu. Możemy pić w całości (bez odcedzania). 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz