Strony

Strony

2016-05-12

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką


Ciasto z rabarbarem - stały gość na moim wiosennym stole. Tym razem drożdżowe. Chyba następnym razem robię je w wersji okrągłych drożdżówek, które kojarzą mi się z czasem podstawówki. Miękkie i delikatne, a do tego orzeźwiający rabarbar i słodka kruszonka. Czego chcieć więcej? Jeśli szukacie innych przepisów z rabarbarem to zapraszam tu. Ps. A wiecie, że rabarbar to warzywo?

Dla kogo:
  • dla fanów ciast drożdżowych
  • dla rabarbaromaniaków
  • dla chcących wrócić się wspomnieniami do lat dziecięcych

Składniki na ciasto:
  • 220g mleka
  • 40g świeżych drożdży
  • 100g cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 500g mąki pszennej
  • 70g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki oleju
  • jajko
  • żółtko
  • szczypta soli
  • 700g rabarbaru
Składniki na kruszonkę:
  • 150g mąki
  • 100g masła (pół kostki), zimnego
  • 100g cukru 
  • łyżka cukru waniliowego
Wykonanie ciasta:
Roztopić masło i odstawić do wystudzenia. Drożdże pokruszyć i wsypać je do ciepłego (nie gorącego!) mleka. Dosypać przesianą mąkę, dolać wystudzone masło wraz z olejem. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko z żółtkiem oraz szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto - polecam zrobić to ręcznie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę.  
W czasie gdy ciasto rośnie umyć i pokroić rabarbar. 
 

Wykonanie kruszonki: 
Składniki na kruszonkę włożyć do miski i ucierać palcami, aż masa stanie się podobna do okruszków. 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wysypać pokrojony rabarbar i posypać kruszonką. Piec 30 minut w w temperaturze 150 stopni a następnie ok. 20 minut w temp. 180 stopni. 

Wykonanie w Thermomixie:
Kruszonka:
Do naczynia miksującego wsypać: mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło. Wymieszać 10s/obr.6. Kruszonkę przełożyć do miski i schować do lodówki. 

Ciasto:
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, cukier, cukier waniliowy. Podgrzać 2,5 minuty/37 stopni/obr.1. 
Dodać mąkę, masło, olej, jajko, żółtko i sól. Wyrobić 2 minuty (interwał).  W razie gdyby ciasto było zbyt klejące dosypać 2 łyżki mąki i wyrabiać jeszcze minutę. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę.  
W czasie gdy ciasto rośnie umyć i pokroić rabarbar.  Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wysypać pokrojony rabarbar i posypać kruszonką. Piec 30 minut w w temperaturze 150 stopni a następnie ok. 20 minut w temp. 180 stopni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz