Ciasto z rabarbarem - stały gość na moim wiosennym stole. Tym razem drożdżowe. Chyba następnym razem robię je w wersji okrągłych drożdżówek, które kojarzą mi się z czasem podstawówki. Miękkie i delikatne, a do tego orzeźwiający rabarbar i słodka kruszonka. Czego chcieć więcej? Jeśli szukacie innych przepisów z rabarbarem to zapraszam tu. Ps. A wiecie, że rabarbar to warzywo?
Dla kogo:
- dla fanów ciast drożdżowych
- dla rabarbaromaniaków
- dla chcących wrócić się wspomnieniami do lat dziecięcych
Składniki na ciasto:
- 220g mleka
- 40g świeżych drożdży
- 100g cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 500g mąki pszennej
- 70g miękkiego masła
- 1/4 szklanki oleju
- jajko
- żółtko
- szczypta soli
- 700g rabarbaru
- 150g mąki
- 100g masła (pół kostki), zimnego
- 100g cukru
- łyżka cukru waniliowego
Roztopić masło i odstawić do wystudzenia. Drożdże pokruszyć i wsypać je do ciepłego (nie gorącego!) mleka. Dosypać przesianą mąkę, dolać wystudzone masło wraz z olejem. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko z żółtkiem oraz szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto - polecam zrobić to ręcznie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
W czasie gdy ciasto rośnie umyć i pokroić rabarbar.
Wykonanie kruszonki:
Składniki na kruszonkę włożyć do miski i ucierać palcami, aż masa stanie się podobna do okruszków.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wysypać pokrojony rabarbar i posypać kruszonką. Piec 30 minut w w temperaturze 150 stopni a następnie ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Wykonanie w Thermomixie:
Kruszonka:
Do naczynia miksującego wsypać: mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło. Wymieszać 10s/obr.6. Kruszonkę przełożyć do miski i schować do lodówki.
Ciasto:
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, cukier, cukier waniliowy. Podgrzać 2,5 minuty/37 stopni/obr.1.
Dodać mąkę, masło, olej, jajko, żółtko i sól. Wyrobić 2 minuty (interwał). W razie gdyby ciasto było zbyt klejące dosypać 2 łyżki mąki i wyrabiać jeszcze minutę. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
W czasie gdy ciasto rośnie umyć i pokroić rabarbar. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wysypać pokrojony rabarbar i posypać kruszonką. Piec 30 minut w w temperaturze 150 stopni a następnie ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz