Genialny! Od kiedy raz go zrobiłam to się zakochałam. Używam go praktycznie do wszystkich wypieków. Świetnie zastępują także cukier waniliowy, który oczywiście też możecie wykonać sami. Jest bardzo ekonomiczny - starcza na bardzo długo. Laski wanilii polecam kupić przez Internet - jednak przed zakupem sprawdźcie jakiej są długości, gdyż można kupić 10 centymetrowe, a także nawet 20 centymetrowe. Jeśli kupicie mniejsze to z pewnością musicie użyć ich więcej. Jeśli natomiast będą długie i mięsiste to wystarczy mniej.
Składniki:
- 500ml wódki (dobrej)
- 6-8 sztuk lasek wanilii*
Laski wanilii nakroić wzdłuż nożem (nie przekrajać na pół) i włożyć do butelki. Zalać wódką.
Po minimum 2 tygodniach ekstrakt nabiera mocy i można zacząć go powoli używać, jednak dopiero po ok. 2 miesiącach osiąga pełną moc.
Im ciemniejszy ekstrakt, tym lepsze laski udało Wam się kupić.
Gdy wykorzystacie cały ekstrakt możecie dolać do lasek jeszcze 250ml wódki i ponownie poczekać, aż zamienią się w ekstrakt.
*Laski wanilii polecam kupić przez Internet - jednak przed zakupem sprawdźcie jakiej są długości, gdyż można kupić 10 centymetrowe, a także nawet 20 centymetrowe. Jeśli kupicie mniejsze to z pewnością musicie użyć ich więcej. Jeśli natomiast będą długie i mięsiste to wystarczy mniej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz