Oto wpis dla tych, którzy lubią korzystać z przepisów zagranicznych! Weźcie do ręki pierwszą lepszą książkę napisaną choćby w Anglii a z pewnością traficie na przepis z wykorzystaniem mąki samorosnącej (tzw. self-rising flour). Jest ona na razie trudno dostępna w Polsce, choć w ostatni weekend wypatrzyłam jedną w markecie. Jak wykonać przepis z jej użyciem? Jest to dziecinnie proste! Oczywiście możecie stosować gotową mieszankę także przy codziennych wypiekach.
Składniki:
- 500g mąki (typ 450)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Podane wyżej składniki przesiać i porządnie wymieszać. Najlepiej po wykonaniu przesypać do oznaczonego słoika, żeby nie pomylić jej ze zwykłą mąką.
Wpadałam, bo lubię nowinki. Ta jednak mnie nie zaskoczyła. A tak w ogóle zapytam się jak używac ten produkt ?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Kasia
Można go używać tak jak napisałam we wpisie - albo w przepisach angielskich zamiast selfrising flour albo po prostu w przepisach polskich i nie dodawać już wtedy mąki/sody, tylko mieszankę. Sprawdzi się we wszystkich ciastach, które nie są bardzo ciężkie.
Usuń