Gdy tylko zobaczyłam je na Pintereście wiedziałam, że na pewno kiedyś je zrobię...niestety nie miałam foremki w kształcie misia. Przy ostatnich zakupach wpadła mi w końcu w ręce i tak oto powstały - kruche ciasteczka z migdałami i nie tylko! Polecam - na pewno zrobią furorę nie tylko wśród dzieci!
Dla kogo:
- dla dzieci
- dla mamusiek szukających pomysłu na przyjęcie urodzinowe
- dla kochających kruche ciasteczka
Składniki:
- 100g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
- 200g masła (zimnego), pokrojonego na kawałki
- 370g mąki pszennej
- jajko
- szczypta soli
- łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
- migdały, orzechy nerkowca, kostki czekolady - do dekoracji
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć na 30s/obrót 5 (w razie gdyby ciasto nie było jednolite czynność powtórzyć lub przedłużyć). Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy arkuszami pergaminu lub folii (by nie kleiło się do wałka) na grubość ok 0,5cm i wycinać misie. Gotowe misie ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i na brzuszkach położyć im bakalie/czekoladę - lekko docisnąć. Zawinąć łapki i wykałaczką zrobić oczka i nosek. Piec ok. 10-12 minut w temp. 180 stopni.
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i ugniatać ręcznie, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite (można pomóc sobie na początku nożem). Polecam także użyć do tego miksera - czym ciasto będzie miała mniejszą styczność z ciepłymi rękami tym jego konsystencja będzie lepsza i ciasteczka będą bardziej kruche. Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy arkuszami pergaminu lub folii (by nie kleiło się do wałka) na grubość ok 0,5cm i wycinać misie. Gotowe misie ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i na brzuszkach położyć im bakalie/czekoladę - lekko docisnąć. Zawinąć łapki i wykałaczką zrobić oczka i nosek. Piec ok. 10-12 minut w temp. 180 stopni.
Przepis przygotowałam na bazie przepisu Ciasto kruche słodkie z książki "Kulinarne ABC - Thermomix".
U mnie wyszły pysznie, choć w wersji ciastków jak ze Shreka https://s16.postimg.org/mlvauq3ed/media_20161126.jpg
OdpowiedzUsuń