Sezon rabarbarowy trwa! Nie możecie przegapić tej tarty! Jest kwaskowata, ale mus rabarbarowy ma świetny orzeźwiający smak, który dopełnia słodka beza i kruchy spód. Przy okazji pieczenia tego ciasta, naszła mnie refleksja myślałam jakiej blaszki z mojej kuchni nigdy bym się nie pozbyła i jednogłośne stwierdziłam, że blaszki do tarty z wyjmowanym dnem! Zdecydowanie mój najlepszy zakup. A tarta zniknęła bardzo szybko i wszyscy ją chwalili także z czystym sercem polecam!
Dla kogo:
- dla szukających kwaskowatych wypieków
- dla fanów rabarbaru
- dla lubiących wypieki sezonowe
Składniki na ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- 50ml zimnego mleka
- łyżka cukru pudru
- żółtko
- szczypta soli
- 600-700g rabarbaru
- łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek cukru (gdyby rabarbar był bardzo kwaśny dodać więcej)
- 2 białka (z lodówki)
- 100g cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Mąkę, cukier puder, masło (pokrojone w kostkę) i sól umieścić w misce i wyrabiać, aż struktura zacznie przypominać okruszki (kruszonkę). Dodać żółtko i mleko i ugnieść mikserem. Gdy masa stanie się jednolita zagnieść z niej kulę i owinąć ją w folię. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Wykonanie musu:
Rabarbar umyć i pokroić w małe kawałki (ok. 1 cm szerokości). Wrzucić je do garnku i wsypać 5 łyżek cukru i łyżkę soku z cytryny. Podsmażać ok. 20 minut, aż rabarbar stanie się miękki a całość zgęstnieje (odparuje sok). W razie potrzeby można dodać więcej cukru.
Wykonanie ciast c.d.:
Chłodne ciasto wyłożyć na blachę to tarty (można rozwałkować, lub wykładać kawałkami), nakłuć widelcem i nakryć folią aluminiową na której ułożyć obciążenie (fasoli, kulki do tarty). Piec 15 minut w temperaturze 190 stopni, a następnie ściągnąć folię aluminiową i piec jeszcze ok. 15 minut (do zrumienienia).
Wykonanie bezy:
Białka ubić na sztywno, gdy już będą sztywne dodawać po łyżce cukru. Piana ma być sztywna, bez grudek cukru i ma być błyszcząca. Na końcu ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Na rumiany spód wyłożyć masę rabarbarową i rozprowadź bezę (można ją wycisnąć, lub nałożyć łyżką). Piec ok. 20 -25 minut w temperaturze 180 stopni. Piana powinna się zrumienić.
Przepis znaleziony na stronie www.smakocie.com
ale cudownie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Na szczęście nie tylko wygląda, ale też smakuje :)
UsuńA jaka jest średnica tej formy ?
OdpowiedzUsuńMoja ma 28cm, ale można zrobić na trochę mniejszej lub wiekszej lub na małych tartaletkach i piec krócej.
UsuńDziękuję :). Chciałam mieć jakieś odniesienie, bo wiadomo, że nie posiadam wszystkich rozmiarów foremek.
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńRabarbar i beza to duet doskonały :)