To ciacho przygotowałam dla męża z okazji urodzin. W związku z tym, że byłam kilka dni po porodzie nie miałam siły nic piec i tak oto powstało ciasto "Kinder Country" bez pieczenia.
Dla kogo:
- dla fanów batonika Kinder Country
- dla mających zepsuty piekarnik
- dla tych, którzy nie przepadają za pieczeniem
- 350ml śmietanki 30 lub 36%
- 250g serka mascarpone
- 200g herbatników
- 2 białe czekolady (200g)
- 2 mleczne czekolady (200g)
- 3 szklanki ziaren pszenicy ekspandowanej lub płatków śniadaniowych Kangus + garść/dwie płatków do posypania (w sumie ok. 100g)
- 2 sztuki Śmietan Fixu (opcjonalnie)
Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Odłożyć do ostudzenia. W drugim naczyniu roztopić czekolady mleczne w kąpieli wodnej i również odłożyć do ostudzenia. 200ml śmietanki kremówki ubić na sztywno (można dodać saszetkę śmietan fixu). Dodać serek mascarpone i ubijać dolewając powoli białą czekoladę. Gdy składniki się połączą wsypać płatki (3 szklanki) i wymieszać łyżką.
Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno (można dodać ŚmietanFix) i dodać ją do rozpuszczonej mlecznej czekolady. Wymieszać, aż masa będzie jednolita.
Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach wyłożyć masę jasną. Na masie znów ułożyć warstwę herbatników, a na nich warstwę ciemną. Górę posypać płatkami. Włożyć do lodówki na kilka godzin, a nawet na całą noc.
Blaszka: kwadratowa o wymiarach ok 23x23cm lub 24x24cm
Warstwy od dołu:
1. herbatniki
2. masa jasna.
3. herbatniki
4. masa ciemna
5. posypka z płatków
Opierałam się na przepisie z bloga www.przepisnatalerzu.pl
Cudowny przepis! Bardzo lubię kinder country - muszę wypróbować! :) I super, że bez pieczenia <3
OdpowiedzUsuńwww.missplanner.pl
Zapraszam do wypróbowania - wszyscy, którzy jedli bardzo je chwalili!
OdpowiedzUsuńliczyłam na to że znajdę tu , jak można zrobić. to ciasto w thermomixie
OdpowiedzUsuńGdy je przygotowywałam miałam już TM, ale przygotowanie jest tak proste, ze nie ma sensu nawet brudzic TM :). Wg mnie akurat tutaj to uzycie TM nie przyspieszy przygotowania.
UsuńPrzepis z bloga przepisyjoli.com ?
OdpowiedzUsuńNie. Z ciekawości zerknęłam na tego bloga, ale przepis jest zupełnie inny :). Pozdrawiam :)
Usuń