Strony

Strony

2016-06-20

Ciasto śmietankowe z truskawkami - bez pieczenia


Ciasto przygotowane na imieniny mojej siostry. Tak jak lubicie czyli bez pieczenia - ta opcja rzeczywiście jest niezła w upalne dni, gdy nie mamy ochoty stać koło gorącego piekarnika. Na pewno warto przygotować sobie nóż z ostrzem do krojenia, gdyż wafelkowy spód jest dość twardy - ale za to jego smak jest boski :).

Dla kogo:
  • dla mojej siostry
  • dla wszystkich, którzy nie włączają piekarnika w upalne dni
  • dla chcących spróbować świetnego chrupiącego czekoladowego spodu

Składniki na galaretkę z owocami: 
  • 2 galaretki truskawkowe
  • ok. 600g truskawek
Składniki na czekoladowy spód:
  • 250g czekolady (najlepiej z chrupkami np. Crusti Choc z Lidla)
  • 250g wafelków w polewie czekoladowej
  • 50g miękkiego masła
Składniki na śmietanową masę:
  • 400ml śmietany 36% (ew. 30%)
  • 8g żelatyny 
  • 30 ml wody
  • 60g cukru pudru
Wykonanie galaretki:
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozpuszczenia 2 galaretek w 750ml wrzącej wody. Gdy wystygną można galaretkę włożyć do lodówki, by szybciej tężała.

Wykonanie spodu:
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do miski. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dodajemy do niej masło i mieszamy, aż masa stanie się jednolita. Wafelki łamiemy na małe kawałki i łączymy z czekoladą. Masę czekoladową wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Spód wkładamy do lodówki.

Wykonanie masy śmietankowej:
Żelatynę zalać 30ml wody i wymieszać. Rozpuścić w garnku lub mikrofali. Dodać cukier puder i wymieszać (u mnie zrobiła się bardzo gęsta i musiałam rozpuścić ją jeszcze raz). Śmietanę miksujemy na sztywno. Do żelatyny dodajemy łyżkę-dwie śmietany, by ją zahartować. Żelatynę łączymy ze śmietaną cały czas mieszając. Masę wykładamy na czekoladowym spodzie. Wkładamy do lodówki.
 
Wykonanie galaretki z owocami:
Truskawki myjemy i przekrawamy na pół. Układamy na zastygniętej śmietankowej warstwie. Owoce zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki.

Blacha: tortownica o średnicy 24cm.  





Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla - przepisy mistrza Pawła Małeckiego"

1 komentarz: