Ten przepis wpadł mi w oko przez przypadek. Sól w dżemie - brzmi trochę dziwnie...ale właściwie dlaczego nie spróbować? Zaryzykowałam - pierwszą turę dżemu musiałam wyrzucić, gdyż dodałam zbyt dużo soli, ale druga już była ok! Owoce zachowują swój naturalny smak i nie są przesłodzone, a przecież sól też konserwuje, więc się nie zepsują. Wypróbujcie jeśli macie dość przesłodzonych dżemów! Ta metoda nazywa się janginizacją - niebawem napisze o tym nieco więcej.
Dla kogo:
- dla lubiących zdrowe odżywianie
- dla chcących delektować się naturalnym smakiem truskawek także w zimie
- dla diabetyków
- 1 kg truskawek
- pektyna 10-12g
- szczypta soli himalajskiej lub gruboziarnistej
Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki i pokroić na ćwiartki.
Owoce wrzucić do garnka i zagotować. Dodać szczyptę soli. Dodać pektynę. Gotować jeszcze 4-5 minuty. Zdjąć z ognia i energicznie mieszać do zaniku piany. Gorące wlać do słoików, szczelnie zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki normalnie. Z przepisu wychodzi ok. 4 słoiczków "dżemowych" w zależności od wielkości jaką posiadamy.
Wykonanie z Thermomixem:
Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki. Owoce wrzucić do naczynia miksującego. Dosypać pektynę i szczyptę soli. Gotować 15 minut w temp. 90 stopni, obroty wsteczne 2. Gorący dżem wlać do słoików, szczelnie zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki normalnie. Z przepisu otrzymamy ok. 4 słoiczków dżemowych.
Super dżemik :)
OdpowiedzUsuńtruskawkowy to mój ulubiony
OdpowiedzUsuńNiestety żelfix, dżemix i inne cuda to nie są naturalne produkty, tylko konserwanty, pomysł ciekawy, ale chemię proponuję zastąpić naturalną pektyną
OdpowiedzUsuńPolecam AGAR
UsuńCzy te dzemy wytrzymają cały rok?
OdpowiedzUsuńTak!wlasnie tydzien temu otworzylam ten z zeszlego roku i jest jak najbardziej ok!
UsuńCzy te dzemy wytrzymają cały rok?
OdpowiedzUsuńJak bez cukru? Wszystkie fixy, które wymieniłaś to mieszanka cukru z substancjami zagęszczającymi
OdpowiedzUsuńZrobiłam, z pektyną według przepisu ale nie scalił się tak całkowicie-czy tak ma być? . W smaku ok.
OdpowiedzUsuń