Strony

Strony

2016-06-17

Dżem truskawkowy z ananasem


Zakochałam się w nim! Jest świetny. Za całkowicie truskawkowym nie przepadam (robię go dla męża).  Mnie najbardziej smakuje truskawka z dodatkami. Świetna jest z rabarbarem, ale z ananasem to zdecydowanie hit sezonu! Wypróbujcie koniecznie!

Dla kogo:
  • dla lubiących urozmaicenia w tradycyjnych smakach
  • dla fanów ananasa
  • dla kochających domowe przetwory


Składniki:
  • 700g truskawek
  • 330g ananasa (1 puszka bez soku)
  • dżemfix, konfiturex lub żelfix 3:1
  • 350g cukru
Wykonanie tradycyjne:
Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Puszkę ananasa otworzyć i odsączyć owoce z soku. Pokroić na kawałki. Owoce wrzucić do garnka, obtoczyć w żelfixie (dżemfixie lub konfiturexie). Zagotować. Dosypać cukier. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i energicznie mieszać do zaniku piany. Gorące wlać do słoików, szczelnie zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki normalnie.      
Z przepisu wychodzi ok. 5 słoiczków "dżemowych" w zależności od wielkości jaką posiadamy.
Uwaga: do dżemu należy użyć ananasa z puszki, a nie świeżego!
  Wykonanie z Thermomixem:
Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki.
Puszkę ananasa otworzyć i odsączyć owoce z soku. Pokroić na kawałki. Owoce wrzucić do naczynia miksującego. Dosypać cukier i dżemfix. Gotować 15 minut w temp. 90 stopni, obroty wsteczne 2.  Gorący dżem wlać do słoików, szczelnie zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki normalnie. Z przepisu otrzymamy ok. 5 słoiczków dżemowych.

Uwaga: do dżemu należy użyć ananasa z puszki, a nie świeżego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz