Oto tradycyjny przepis na dżem truskawkowy. Jeśli szukacie przepisu z dodatkami to zaglądnijcie do przepisu na dżem truskawkowy z rabarbarem. Niebawem n blogu pojawią się jeszcze dwa inne przepisy na dżem z użyciem truskawek.
Dla kogo:
- dla fanów truskawek
- dla chcących poczuć lato w środku zimy
- dla szukających najzwyklejszego przepisu na dżem truskawkowy
- 1 kg truskawek
- dżemfix, konfiturex lub żelfix 3:1
- 350g cukru
Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Owoce wrzucić do garnka, obtoczyć w żelfixie (dżemfixie lub konfiturexie). Zagotować. Dosypać cukier. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i energicznie mieszać do zaniku piany. Gorące wlać do słoików, szczelnie zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki normalnie. Z przepisu wychodzi ok. 5 słoiczków "dżemowych" w zależności od wielkości jaką posiadamy.
Wykonanie z Thermomixem:
Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki. Owoce wrzucić do naczynia miksującego. Dosypać cukier i dżemfix. Gotować 15 minut w temp. 90 stopni, obroty wsteczne 2. Gorący dżem wlać do słoików, szczelnie zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki normalnie. Z przepisu otrzymamy ok. 5 słoiczków dżemowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz