Strony

Strony

2016-06-15

Dżem truskawkowy

 
Oto tradycyjny przepis na dżem truskawkowy. Jeśli szukacie przepisu z dodatkami to zaglądnijcie do przepisu na dżem truskawkowy z rabarbarem.  Niebawem n blogu pojawią się jeszcze dwa inne przepisy na dżem z użyciem truskawek.

Dla kogo:
  • dla fanów truskawek
  • dla chcących poczuć lato w środku zimy
  • dla szukających najzwyklejszego przepisu na dżem truskawkowy
Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • dżemfix, konfiturex lub żelfix 3:1
  • 350g cukru
Wykonanie tradycyjne:
Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Owoce wrzucić do garnka, obtoczyć w żelfixie (dżemfixie lub konfiturexie). Zagotować. Dosypać cukier. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i energicznie mieszać do zaniku piany. Gorące wlać do słoików, szczelnie zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki normalnie. Z przepisu wychodzi ok. 5 słoiczków "dżemowych" w zależności od wielkości jaką posiadamy.

Wykonanie z Thermomixem:

Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki. Owoce wrzucić do naczynia miksującego. Dosypać cukier i dżemfix. Gotować 15 minut w temp. 90 stopni, obroty wsteczne 2.  Gorący dżem wlać do słoików, szczelnie zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki normalnie. Z przepisu otrzymamy ok. 5 słoiczków dżemowych. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz