Strony

Strony

2016-06-02

Kawa mrożona


Kto powiedział, że żeby zrobić mrożoną kawę trzeba najpierw zaparzyć kawę, dolać mleka, a na końcu dodać kostki lodu? A gdyby tak zmienić sposób? Dziś  prezentuję Wam świetną i przy okazji w pomysłowy sposób podaną kawę mrożoną. Potrzebować będziecie pojemnika na kostki do lodu lub jakiejś silikonowej foremki z drobnymi wzorami. Jeśli szukacie innego przepisu na zimną kawę to zapraszam tu.

Dla kogo:
  • dla szukających ochłody
  • dla kawoszów
  • dla lubiących urozmaicać sobie codzienność
Składniki:
  • kawa mielona (4 miarki)
  • woda (tyle ile mieści się w kafetierce)
  • cukier  - tyle ile zazwyczaj słodzicie swoją kawę
  • mleko (ok. szklanka)
Wykonanie:
Zaparzyć kawę w kafetierce (lub w ekspresie*) i wlać ją do formy silikonowej. Włożyć do zamrażarki. Po zamrożeniu się kostek wyciskamy je do szklanki, dodajemy cukier i zalewamy zimnym mlekiem. Mieszamy. Takie proste, a takie pyszne! 

*Oczywiście możecie wykonać takie kosteczki z kawy parzonej czy z rozpuszczalnej, jednak myślę, że z ekspresu/kafetierki będą chyba lepsze. 


3 komentarze:

  1. uwielbiam kawę mrożoną :) Nawet w te chłodne, deszczowe dni

    Pozdrawiam serdecznie,
    Kaśka
    Zapraszam do mnie
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł. W te gorące dni poszukuję alternatyw dla gorącej małej czarnej dlatego myślę, że wypróbuję Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Często tak właśnie robię mrożoną kawę - szybko i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń