Strony

Strony

2016-06-30

Sorbet czereśniowo-ananasowy bez cukru


Jak wiecie jestem fanką czereśni.  Nie mogłam się oprzeć, by nie wykonać sobie z nich domowego sorbetu, a że w lodówce leżał sobie samotny ananas to przy okazji został wykorzystany, by stworzyć z czereśniami słodki duet lodowy do którego nie trzeba nawet dodawać cukru!

Dla kogo:
  • dla dzieci
  • dla dbających o linię
  • dla kochających czereśnie

Składniki:
  • 750g czereśni
  • 250g ananasa (ja użyłam świeżego)
Wykonanie:
Czereśnie wymyć i wydrylować (usunąć pestki), ananas obrać (usunąć także głąb). Wrzucić do blendera. Zmiksować na gładką masę. Masę przelać do zmrożonej misy maszynki do lodów i "kręcić lody" aż staną się zwarte. Podawać od razu po wykonaniu. Można także wykonać sorbet w zamrażarce w tym celu należy przelać masę do pojemnika na lody i włożyć go do lodówki. Po godzinie otworzyć i pomieszać (tę czynność powtarzać ok. 4-5 razy co godzinę). Dzięki temu sorbet będzie bardziej puszysty i nie rozwarstwi się. Przed podaniem dobrze jest wyciągnąć go wcześniej by nie był zbyt zmrożony (co najmniej 15 minut a nawet 30 przed podaniem). 



3 komentarze:

  1. 37 year-old Sales Associate Kleon Murphy, hailing from Courtenay enjoys watching movies like Outsiders (Ceddo) and Cycling. Took a trip to Rock-Hewn Churches of Ivanovo and drives a Xterra. przejdz do strony

    OdpowiedzUsuń