Gdy po raz pierwszy przeglądałam książkę "Cukiernia Lidla" to ten przepis od razu wpadł mi w oko. Wiedziałam, że wcześniej czy później przyjdzie na niego pora. Trochę sposobem wykonania przypomina Pleśniaka, jednak w smaku jest inny. Do białek dodajemy sproszkowany budyń waniliowy i otrzymujemy dzięki temu ciasto z puszystą waniliową pianką.
Dla kogo:
- dla lubiących ciasta z owocami
- dla fanów ciast ścieranych na tarce
- dla tych, którym nie przeszkadzają fioletowe zęby
- 300g mąki pszennej
- 250g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 6 żółtek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 25g kakao (5 kopiatych łyżeczek)
- szczypta soli
- 6 białek
- 180g cukru
- 100g masła (rozpuszczonego)
- 120g budyniu waniliowego (proszku) - u mnie 3x40g
- sok z połowy limonki/cytryny
- łyżeczka cukru waniliowego
- 500g borówek/jagód
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder wraz z proszkiem do pieczenia i masłem pokrojonym na kawałeczki. Ciasto szybko zagniatamy, dodając żółtka. Na końcu dosypujemy szczyptę soli. Ciasto dzielimy w proporcji 1:4 i 3:4. Do większej części dosypujemy kakao i zagniatamy, póki nie będzie jednolite. Obydwa ciasta wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy tarką zmrożone ciasto kakaowe. Delikatnie przyklepujemy dłonią i pieczemy ok. 15 minut w temp. 190 stopni. Studzimy.
Wykonanie pianki:
Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać połowę cukru i sok z limonki. W misce mieszamy drugą połowę cukru wraz z budyniem (proszkiem) i cukrem waniliowym. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy powoli mieszankę cukrowo-waniliową cały czas miksując. Gdy składniki się połączą wyłączamy mikser i dolewamy roztopione masło. Mieszamy delikatnie trzepaczką. Piankę wykładamy na chłodny kakaowy spód. Na piankę rozkładamy jagody a na jagody ścieramy na tarce jasną część zmrożonego ciasta. Pieczemy ok. 45-50 minut w temp. 190 stopni.
Warstwy (od dołu):
1.ciasto ciemne
2.pianka
3.jagody
4.ciasto jasne
Blacha: prostokątna mała (30x24cm) lub tortownica 30cm
Przepis pochodzi z książki: Cukiernia Lidla.
jakie smakowite:)
OdpowiedzUsuńOd samego patrzenia robi mi się słodko :) Uwielbiam jagody - w każdej postaci, a w takiej przyjęłabym je bardzo entuzjastycznie :)
OdpowiedzUsuńPycha!
Zaintrygowała mnie ta waniliowa pianka. Muszę koniecznie wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń