Strony

Strony

2016-07-07

Ciasto z jagodami i budyniową pianką


Gdy po raz pierwszy przeglądałam książkę "Cukiernia Lidla" to ten przepis od razu wpadł mi w oko. Wiedziałam, że wcześniej czy później przyjdzie na niego pora. Trochę sposobem wykonania przypomina Pleśniaka, jednak w smaku jest inny. Do białek dodajemy sproszkowany budyń waniliowy i otrzymujemy dzięki temu ciasto z puszystą waniliową pianką.

Dla kogo:
  • dla lubiących ciasta z owocami
  • dla fanów ciast ścieranych na tarce
  • dla tych, którym nie przeszkadzają fioletowe zęby
Składniki na ciasto:
  • 300g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25g kakao (5 kopiatych łyżeczek)
  • szczypta soli
Składniki na waniliową piankę:
  • 6 białek
  • 180g cukru
  • 100g masła (rozpuszczonego)
  • 120g budyniu waniliowego (proszku) - u mnie 3x40g
  • sok z połowy limonki/cytryny
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 500g borówek/jagód
Wykonanie ciasta:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder wraz z proszkiem do pieczenia i masłem pokrojonym na kawałeczki. Ciasto szybko zagniatamy, dodając żółtka. Na końcu dosypujemy szczyptę soli. Ciasto dzielimy w proporcji 1:4 i 3:4. Do większej części dosypujemy kakao i zagniatamy, póki nie będzie jednolite. Obydwa ciasta wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. 
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy tarzmrożone ciasto kakaowe. Delikatnie przyklepujemy dłonią i pieczemy ok. 15 minut w temp. 190 stopni. Studzimy. 

Wykonanie pianki:
Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać połowę cukru i sok z limonki. W misce mieszamy drugą połowę cukru wraz z budyniem (proszkiem) i cukrem waniliowym. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy powoli mieszankę cukrowo-waniliową cały czas miksując. Gdy składniki się połączą wyłączamy mikser i dolewamy roztopione masło. Mieszamy delikatnie trzepaczką. Piankę wykładamy na chłodny kakaowy spód. Na piankę rozkładamy jagody a na jagody ścieramy na tarce jasną część zmrożonego ciasta. Pieczemy ok. 45-50 minut w temp. 190 stopni. 

Warstwy (od dołu):
1.ciasto ciemne
2.pianka
3.jagody
4.ciasto jasne

Blacha: prostokątna mała (30x24cm) lub tortownica 30cm




Przepis pochodzi z książki: Cukiernia Lidla

4 komentarze:

  1. Od samego patrzenia robi mi się słodko :) Uwielbiam jagody - w każdej postaci, a w takiej przyjęłabym je bardzo entuzjastycznie :)
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaintrygowała mnie ta waniliowa pianka. Muszę koniecznie wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń