Znam ludzi, którzy kochają serniki na zimno pod każdą postacią. Ja akurat do nich nie należę, ale rzeczywiście w lecie, gdy jest upał chętnie wcinam ciasta z owocami, w tym oczywiście serniki na zimno. Na moim blogu możecie znaleźć jeszcze przepisy na: sernik na zimno z jagodami i białą czekoladą, na serniczki na zimno z czekoladą, karmelem i wanilią oraz na sernik na zimno z wiśniami i bananami.
Dla kogo:
- dla fanów ciast na zimno
- dla tych, którzy myślą co zrobić z kilogramem sera leżącego w lodówce
- dla kochających serniki na zimno
Składniki na herbatnikowy spód:
- 250g herbatników (2,5 małej paczki)
- 100g masła
- łyżka cukru pudru (można pominąć)
- 1kg sera białego (może być wiaderkowy)
- 150g śmietany 12%
- łyżka cukru waniliowego
- 200g cukru pudru
- 7 łyżeczek żelatyny
- 500g czereśni
- 100g czekolady mlecznej
- 2 łyżki masła
- czereśnie do dekoracji
Masło rozpuścić. Herbatniki zmielić w blenderze lub włożyć do worka i mocno tłuc wałkiem, by się pokruszyły. Do zmielonych herbatników dodać cukier (można pominąć) oraz wlać roztopione masło i wymieszać. Masę herbatnikową przełożyć do tortownicy i uklepać dłonią lub ubić za pomocą szklanki (można też uformować na brzegach rant). Włożyć do lodówki na co najmniej 10-15 minut, by spód stwardniał.
Wykonanie masy serowej:
Czereśnie wymyć i wydrylować. Żelatynę wsypać do małego rondelka i zalać 7 łyżkami wody i zostawić na 10 minut do napęcznienia. Ser wymieszać ze śmietaną, dodając cukier puder wraz z cukrem waniliowym. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją, aż do rozpuszczenia (można to także zrobić w mikrofali). Żelatyna nie może się zagotować! Do masy serowej dodać żelatynę hartując ją (do ostudzonej żelatyny dodać łyżkę masy serowej i wymieszać, dodać kolejną łyżkę masy serowej i wymieszać i dopiero tą mieszankę dodawać powoli do reszty sera, cały czas miksując). Na koniec wsypać czereśnie i wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na herbatnikowy spód i umieścić na kilka godzin w lodówce, a najlepiej na całą noc.
Wykonanie dekoracji:
Gdy sernik stężeje w lodówce, usuwamy obręcz z tortownicy. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę dodając do niej masło. Polewamy dekoracyjnie serniczek i do czekolady przyklejamy czereśnie.
Blacha: tortownica o średnicy 24cm
Lubię czereśnie, ale nie w żadnym cieście ani w pierogach :( A w serniku toleruję tylko maliny :D
OdpowiedzUsuńno nieźle, sernik z czereśniami to musi być pycha. ja w ogóle kocham ciasta z czereśniami, mniam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/