Brownie z kaszy jaglanej z migdałami - bez glutenu


Jak wiecie w miniony weekend zakończyły się w Krakowie Światowe Dni Młodzieży. Miałam okazję gościć w swym domu grupę 9 przemiłych Czeszek. Zaraz po przyjeździe jedna z nich podeszła do mnie i poinformowała, że jest na diecie bezglutenowej. Pomyślałam sobie: "O nie!", ale zaraz naszła mnie myśl, że przecież muszę sobie z tym jakoś poradzić i sobie poradziłam :). W dzień wyjazdu chciałam zrobić dla dziewczyn niespodziankę i przygotowałam brownie z kaszy jaglanej bez glutenu, tak, żeby wszystkie mogły się poczęstować, a dla tych "glutenowych" jeszcze drożdżówki z pigwą i kruszonką na drogę powrotną (przepis niebawem). 
Brownie wyszło super - nie za słodkie i wilgotne - takie jak powinno być! Polecam wszystkim - nie tylko tym na diecie bezglutenowej!
 
Dla kogo:
  • dla osób na diecie bezglutenowej
  • dla kochających brownie
  • dla lubiących eksperymentować z kaszą

Składniki:
  • pół szklanki kaszy jaglanej  - suchej (ok. 130g)
  • 50 ml oleju (polecam słonecznikowy)
  • 3 jajka
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki brązowego cukru (ok. 100g)
  • pół szklanki ciemnego kakao (ok. 45 g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu) lub sody
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki migdałów blanszowanych, ok. 70g (można zamienić na orzechy)
Wykonanie tradycyjne:
Kaszę przepłukać zimną wodą -  kilka razy- aż woda stanie się czysta (przejrzysta i bez bąbli). Kaszę ugotować w szklance wody. Gdy kasza ostygnie wrzucić ją do miski i dodać całą resztę składników (poza migdałami) i zmiksować na gładką masę (można to zrobić za pomocą blendera, wtedy cząsteczki kaszy fajnie się zmielą). Wyłożyć do foremki i posypać migdałami. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Ciasto dobrze sprawdzić patyczkiem, by nie było zbyt mokre.

Wykonanie w Thermomixie:
Kaszę przepłukać zimną wodą -  kilka razy- aż woda stanie się czysta (przejrzysta i bez bąbli). Kaszę ugotować w szklance wody. Gdy kasza ostygnie wrzucić ją do naczynia miksującego i dodać całą resztę składników (poza migdałami). Zmiksować 15-20 sekund na obrotach 6. Wyłożyć do foremki i posypać migdałami. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Ciasto dobrze sprawdzić patyczkiem, by nie było zbyt mokre. 

Blaszka: keksówka o długości ok. 30cm

 




Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu z jakiejś gazetki (niestety nie wiem z jakiej).

6 komentarzy:

  1. Słodkie, zdrowe, czego chcieć więcej? Piekarnika... eh, mogę tylko pomarzyć :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę nie masz piekarnika? :( Dla mnie byłaby to życiowa tragedia...choć znając mnie zaczęłabym przygotowywac ciasta bez pieczenia i deserki :)

      Usuń
    2. Odbijesz sobie kiedyś. Jak po 3-4 latach nieposiadania piekarnika dorwałam się do niego, to prawie nie wychodziłam z kuchni :)

      Usuń
  2. Wow 9 Czeszek? Jesteś super! Muszę przyznać, że jak nie jestem fanką słodyczy, to brownie zawsze chętnie zjem ;) Jeszcze do tego kasza jaglana <3 Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci, że były u nas tydzień i tak się do nich przyzwyczaiłam, że było mi smutno gdy wyjeżdżały! Jedyne czego nie chcę widzieć to rachunek za wodę:)

      Usuń
  3. Brownie wygląda naprawdę apetycznie, a w dodatku mogę je upiec dla osób na diecie bezglutenowej :) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM