Domowy budyń czekoladowy



Lubię robić dużo rzeczy sama. Kocham domowe kisiele, budynie i galaretki. Staram się unikać tych z woreczka. Szczególnie lubię mieć pewność co podaję dzieciom, dlatego w mojej kuchni pojawiają się domowe desery ze znanych mi składników, dzięki czemu unikam konserwantów i zupełnie niepotrzebnych ulepszaczy smaku. Zawsze coś zostaje także dla mnie i tym sposobem sama też lepiej się odżywiam. Dbając o dzieci dbam przy okazji o swoje własne zdrowie. Polecam także Wam tę metodę :). Przy okazji przepis ten jest tak łatwy, że da się go nawet zapamiętać.

Dla kogo:
  • dla dzieciaków
  • dla kochających czekoladę
  • dla tych, którzy lubią wiedzieć co jedzą

Składniki:
  • 0,5 litra mleka
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka kakaa
  • łyżka cukru
  • kawałki gorzkiej czekolady do dekoracji (opcjonalnie)
Wykonanie tradycyjne:
Do rondelka wlać ok. 400ml mleka. Do pozostałej części (100ml) wsypać dwa rodzaje mąki, cukier i kakao i rozmieszać - najlepiej tak by nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje dolać mieszankę mączno-kakaową i mieszać, tak by budyń się nie przypalił. Gdy zobaczymy, że na powierzchni tworzą się bąbelki, a budyń ładnie bulgocze możemy ściągnąć go z kuchenki. Przelać do salaterek i udekorować kawałkami czekolady. 

Wykonanie w Thermomixie:
Założyć motylek. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym. Gotować ok. 6 minut/100 stopni/obrót 2,5. Wlać do salaterek i posypać gorzką czekoladą.

Przepis pochodzi z moich domowych zapisków.



12 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być rewelacyjny! Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I ja jestem ogromną zwolenniczką samodzielnego wykonania budyniu od podstaw, nawet do ciast, którego są składnikiem, zawsze wykonuję sama. Jako dziecko nie znosiłam budyniu, a teraz uwielbiam ... a ten wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Budynie i suflety, to specjalność mojego taty - zawsze robił najlepsze!!! I do dziś taki posiłek kojarzy mi się z dzieciństwem... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Budyń - smak dzieciństwa, chyba codziennie go robiłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowy budyń najlepszy i najzdrowszy - zawszę lubię robić wszystko od podstaw, żeby mieć pewność, że nie ma tam żadnych sztucznych dodatków. Dzięki za przepis, na pewno wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Budynie lubię bardzo, ale trochę z innym składem. Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham budynie! :) Muszę koniecznie wypróbować.

    Zapraszam na nowy post. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/29/pancakes/

    OdpowiedzUsuń
  9. Też planuję zrobić w niedługim czasie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha :)) mialam ochote na szybka slodka przekaske i budyń jest jak znalazł ;) dziękuję za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super w smaku są własne domowe budynie, nieporównywalnie lepsze niż kupne. Teraz robię różne eksperymenty z smakami, także budyń z kasz czy ryżu. Taki trakcyjny najprostszy jaki od lat robię to 4 składniki https://infomiasto.eu/?p=1 mleko, cukier, kakao oraz skrobia - jeśli ktoś lubi prostotę to już sprawdzony przepis. A ktoś może próbował zamienić kakao na coś innego aby nadal był dobry smak, karob mi akurat nie smakuje.

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM