Wczoraj (lepiej późno niż wcale!) uświadomiłam sobie, że rozszerzanie diety dla mojego dziecka przypadnie akurat w zimie więc, gdy sąsiad obdarował mnie ogromną ilością jabłek postanowiłam od razu zabrać się za przetwory! Tym sposobem powstał mus jabłkowy z brzoskwiniami bez cukru (można dodać miód, ale nie jest to konieczne).
Dla kogo:
- dla niemowląt
- dla lubiących jeść naleśniki z domowym musem owocowym
- dla kochających domowe przetwory
- 2,5 kg jabłek (waga po obraniu)
- 1 kg brzoskwiń (waga po obraniu)
- 250ml soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego)
- 100g miodu (można pominąć)
Jabłka obrać i usunąć gniazda. Brzoskwinie obrać i usunąć pestki, pokroić je na małe kawałki. Jabłka kroimy na kawałki (czym mniejsze tym szybciej się rozpadną). Jeśli chcemy, by w musie zostały większe kawałki to możemy kroić na większe części. Do garnka wlewamy sok i wsypujemy jabłka. Gotujemy na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną. Wtedy dodajemy brzoskwinie i miód (można pominąć). Chwilę gotujemy. Gdy zawrze ściągamy z pieca.
Mus wylewamy do czystych, wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Odwracamy do góry dnem, by się zassały. Jeśli martwicie się, że się nie udadzą to dla pewności można je jeszcze zapasteryzować w garnku z wodą na jakieś 10 minut, ale nie ma takiej konieczności.
Z przepisu otrzymamy, ok. 10 słoiczków dżemowych, także jeśli to dla Was za dużo to zróbcie z połowy porcji.
Inspirowałam się przepisem ze strony www.chleby.info
Mmm. pychotka! Nie tylko dla dzieci :D
OdpowiedzUsuńAMA NDA
Świetny smakołyk, myślę, że dorosłym zasmakuje równie mocno jak dzieciom :)
OdpowiedzUsuńCzy masz może przepis na mus z samych brzoskwiń? Nie mam teraz jabłek, a chciałabym zrobić coś z brzoskwiń na zimę dla dzieci
OdpowiedzUsuńNie mam, ale myślę, ze spokojnie mozssz zrobic z samych brzoskwin i tez dodalabym soku jablkowego i miod i tyle.
Usuń