Gdy nie mam chęci na włączanie piekarnika to szukam sposobu jak to ominąć. Wtedy na ratunek przychodzi spód do ciasta bez pieczenia z herbatników. Oczywiście herbatniki można zamienić na inne ciastka np. na ciasteczka pełnoziarniste, które również świetnie sprawdzą się w tej roli.
Dla kogo:
- dla mających zepsuty piekarnik
- dla szukających spodu do ciast bez pieczenia
- dla kochających herbatnikowy smak
Składniki:
- 250g herbatników (2,5 małej paczki)
- 100g masła
- łyżka cukru pudru (można pominąć)
Masło rozpuścić. Herbatniki zmielić w blenderze lub włożyć do worka i mocno tłuc wałkiem, by się pokruszyły. Do zmielonych herbatników dodać cukier (można pominąć) oraz wlać roztopione masło i wymieszać. Masę herbatnikową przełożyć do tortownicy i uklepać dłonią lub ubić za pomocą szklanki (można też uformować na brzegach rant). Włożyć do lodówki na co najmniej 10-15 minut, by spód stwardniał.
Herbatników wystarczy na spód do tortownicy o średnicy 24-26cm.
Ja zazwyczaj wtedy kładę same herbatniki ;D Ale spróbuję kiedyś Twojego sposobu:D Pabottyro.blogspot.com :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki spód, szczególnie do sernika na zimno :)
OdpowiedzUsuńSzybko i sprawnie problem tylko jak ktos ma uczulenie na pszenicę i nie używa cukru. Pozdrawiam, Daria
OdpowiedzUsuńZawsze można użyć herbatników bezglutenowych. A cukier zastąpić np.ksylitolem
UsuńAle świetny sposób! Rzeczywiście czasem chciałoby się zrobic ciasto na szybko, np. dla niespodziewanych gości:).
OdpowiedzUsuń:D Bardzo lubię takie rozwiązania, zdarzyło mi się wielokrotnie kłaść całe herbatniki, ale Twój sposób jest bardzo ciekawy!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Nie przepadam za samymi poukładanymi herbatnikami ;)
OdpowiedzUsuńA jakie proporcje jak na blachę zwykła?
OdpowiedzUsuńja użyłam ok. 300 g herbatników i ok. 80g masła, wyszło idealnie
UsuńRobiła
OdpowiedzUsuń, jest doskonały.💖
Robiłam, jest doskonały.💖
OdpowiedzUsuńDziś znowu zrobie pod sernik💖
OdpowiedzUsuńSmacznego. Cieszę sie, że przepis się przydaje.
Usuńczy taki spód nadaje się tylko bez pieczenia? czy można go piec w piekarniku?
OdpowiedzUsuńMozna go upiec, nie powinno to w niczym zaszkodzić.
UsuńCzy to rozpuszczone masło ma być jeszcze ciepłe czy ostudzone?
OdpowiedzUsuńnie ma to wiekszego znaczenia. nie powinno byc gorace
UsuńSuper spróbowałem pierszy raz zawsze cale6 herbatniki irytujące bo nie pasowały do tortownicy A tak elegancko dziękuję
OdpowiedzUsuńWypróbowałam, genialny sposób. 👍
OdpowiedzUsuńJa miałam 125g herbataników, dodałam 75g masła, więc spód był cienki.
Piekłam i wyszło super, nic się nie przypiekło.
Dziękuję. 🙂
A na zwykla blache ile idzie herbatnikow ?
OdpowiedzUsuńTen spód był by dobry na zwykły sernik ?
OdpowiedzUsuńTo jest bardzo dobry sposób na to, żeby wykorzystać resztki herbatników i innych ciastek. Zwłaszcza po świętach kiedy, dziwnych ciastek i czekoladek zostaje mnóstwo. Zbieram to wszystko to jednego pudełka i czekam aż będzie odpowiednia ilość. A potem łączę to z masłem, w taki sam sposób, jak podano na górze. Robię w miarę duży kant, bo potem kładę owoce sezonowe i bitą śmietaną.
OdpowiedzUsuńCzy smaruję Pani papier do pieczenia margaryną?
OdpowiedzUsuńZrobiła bym
OdpowiedzUsuńA czy można do sernika pieczonego taki spód
OdpowiedzUsuńOprocz herbetnikow i masla dodaje zmielone orzechy albo migdaly
OdpowiedzUsuńJakiej konkretnie firmy herbatników Pani używa?😀 Za każdym razem jak próbuje robić z ciasteczek owsianych to przy podanych przez Panią proporcjach 250g ciastek 100 g - spod jest za mokry - wytraca się woda i jest zdecydowanie za dużo masla wiec myśle ze to kwestia ciasteczek 🤔
OdpowiedzUsuń