Jak mawiają każda okazja jest dobra by świętować. Ja też znalazłam sobie okazję do świętowania. Jest nią 5000 fanów na Facebooku i 2000 fanów na Instagramie. Myślę, że to dobry powód by zjeść ciasto :). Jest pyszne - kawałków cukinii w ogóle nie czuć, a dzięki nim i malinom ciasto nie jest suche. Do tego orzeźwiający smak cytrynowej masy dodaje ciastu charakteru. Polecam!
Dla kogo:
- dla lubiących wprowadzać warzywa do ciast
- dla chcących zaskoczyć gości ciekawym smakiem
- dla chcących świętować ze mną moje socialmediowe mini sukcesy
- 3 jajka
- szklanka oleju słonecznikowego
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki tartej cukinii (ok. 250g)
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- pół kilo malin (kilka można zostawić do dekoracji)
Składniki na krem cytrynowy:
- 200g miękkiego masła
- 2,5 szklanki cukru pudru
- cytryna (sok i 2 łyżeczki startej skórki)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Cukinię zetrzeć na tarce i odstawić. Jeśli jest bardzo soczysta to odcisnąć z niej sok. Przygotować miskę i wbić do niej jajka, dodać olej, ekstrakt waniliowy i cukier. Zmiksować. Dodać cukinię i wymieszać. Do małej miski przesiać mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodawać powoli do mokrych składników lekko miksując. Wsypać maliny i wymieszać łyżką. Spody tortownic o średnicy 20-21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub jeśli macie może być forma na babeczkę gigantkę) i wyłożyć do nich ciasto (po równo).
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut - do suchego patyczka (w formie na babkę gigantkę piecze się dłużej - nawet ok. godziny)! Wystudzić przed nałożeniem kremu.
Wykonanie kremu:
Masło zmiksować z cukrem i solą, aż masa będzie jednolita (należy smakować masę i sprawdzać czy na języku nie są już wyczuwalne grudki cukru). Dodać skórkę z cytryny wraz z wyciśniętym sokiem. Miksować jeszcze ok. 3 minuty. Gotowym krem nałożyć na ciasto (połowę pomiędzy ciasta, a połowę na wierzch).
Blacha: forma na babeczkę gigantkę lub dwie tortownice o średnicy 20-21 cm.
Przepis znalazłam na www.iambaker.net i wprowadziłam w nim zmiany :)
Wygląda pysznie! Chyba wypróbuje Twój przepis, bo ciasta uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńpestkizarbuza.blogspot.com
Zachęcam - jest pyszne!
UsuńEXTRA :) na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńCiasto wręcz cudownie wygląda, niebawem je zrobię (oby mi się udało choć połowie jak Tobie). :)
OdpowiedzUsuń