Strony

Strony

2016-09-26

Ciasto cukiniowe z malinami i kremem cytrynowym


Jak mawiają każda okazja jest dobra by świętować. Ja też znalazłam sobie okazję do świętowania. Jest nią 5000 fanów na Facebooku i 2000 fanów na Instagramie. Myślę, że to dobry powód by zjeść ciasto :). Jest pyszne - kawałków cukinii w ogóle nie czuć, a dzięki nim i malinom ciasto nie jest suche. Do tego orzeźwiający smak cytrynowej masy dodaje ciastu charakteru. Polecam!

Dla kogo:
  • dla lubiących wprowadzać warzywa do ciast
  • dla chcących zaskoczyć gości ciekawym smakiem
  • dla chcących świętować ze mną moje socialmediowe mini sukcesy

 Składniki na ciasto:
  • 3 jajka
  • szklanka oleju słonecznikowego
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki tartej cukinii (ok. 250g)
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • pół kilo malin (kilka można zostawić do dekoracji) 
Składniki na krem cytrynowy:
  • 200g miękkiego masła
  • 2,5 szklanki cukru pudru
  • cytryna (sok i 2 łyżeczki startej skórki)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
    Wykonanie ciasta:
    Cukinię zetrzeć na tarce i odstawić. Jeśli jest bardzo soczysta to odcisnąć z niej sok.  Przygotować miskę i wbić do niej jajka, dodać olej, ekstrakt waniliowy i cukier. Zmiksować. Dodać cukinię i wymieszać. Do małej miski przesiać mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodawać powoli do mokrych składników lekko miksując. Wsypać maliny i wymieszać łyżką. Spody tortownic o średnicy 20-21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub jeśli macie może być forma na babeczkę gigantkę) i wyłożyć do nich ciasto (po równo).
    Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut - do suchego patyczka (w formie na babkę gigantkę piecze się dłużej - nawet ok. godziny)!  Wystudzić przed nałożeniem kremu.

    Wykonanie kremu:
    Masło zmiksować z cukrem i solą, aż masa będzie jednolita (należy smakować masę i sprawdzać czy na języku nie są już wyczuwalne grudki cukru). Dodać skórkę z cytryny wraz z wyciśniętym sokiem. Miksować jeszcze ok. 3 minuty.  Gotowym krem nałożyć na ciasto (połowę pomiędzy ciasta, a połowę na wierzch). 

    Blacha: forma na babeczkę gigantkę lub dwie tortownice o średnicy 20-21 cm.
    Przepis znalazłam na www.iambaker.net i wprowadziłam w nim zmiany  :)






     Razem z innymi blogerkami przez wrzesień przygotowywałyśmy dla Was przepisy z cukinią. Jeśli masz ochotę możesz zaglądnąć do:
    Agnieszki, Alicji, Pauliny, Karoliny lub do Dominiki. Jeśli masz Instagrama to przygotuj coś z cukinią i dołącz #akcjacukiniowa. 

    6 komentarzy:

    1. Wygląda pysznie! Chyba wypróbuje Twój przepis, bo ciasta uwielbiam :)
      pestkizarbuza.blogspot.com

      OdpowiedzUsuń
    2. EXTRA :) na pewno wypróbuję :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Ciasto wręcz cudownie wygląda, niebawem je zrobię (oby mi się udało choć połowie jak Tobie). :)

      OdpowiedzUsuń