Strony

Strony

2016-09-21

Muffinki z jeżynami

 
Przepis jest prosty i pyszny. Gdy dodacie składniki suche do mokrych to zobaczycie jak wspaniale jogurt będzie współpracował z sodą i proszkiem! Rewelacja! Przepis ten to dobry pomysł dla tych, którzy nie lubią smaku samych jeżyn (ja akurat lubię) :). Polecam!
 
Dla kogo:
  • dla tych, którzy nie mają miksera
  • dla fanów jeżyn
  • dla tych, którzy nie mają pomysłu co zrobić z jeżynami, bo saute są dla nich byt kwaśne

Składniki:
  • 80ml oleju (najlepiej słonecznikowego)
  • 200ml jogurtu naturalnego 
  • 50g serka mascarpone (jeśli nie mamy mascarpone można dać 250ml jogurtu)
  • jajko
  • 250g mąki pszennej
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 150g jeżyn
Wykonanie:
W większej misce roztrzepać jajko. Dodać jogurt, serek mascarpone i olej.  Wymieszać trzepaczką lub zmiksować mikserem. Do mniejszej miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać sodę, proszek i szczyptę soli. Wymieszać. Składniki suche dodać do mokrych i wymieszać łyżką - tylko do połączenia składników. 
Formę na muffinki wypełnić papilotkami, do których nałożyć ciasta do połowy wysokości papilotki, następnie do każdej wcisnąć po 4-6 jeżyn, tak by zbytnio nie wystawały - będą puszczały sok. Wtedy poziom ciasta w papilotce podniesie się i całość będzie zajmowała ok. 3/4 - 4/5 wysokości. 
Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, aż będą złociste od góry. 
Podawać saute lub posypane cukrem pudrem.
Z przepisu otrzymacie ok. 14 muffinek. 

Przepis znalazłam na stronie www.artkulinaria.pl i minimalnie go zmodyfikowałam.



14 komentarzy:

  1. Ja za jeżynami wprost przepadam, więc takie babeczki to dla mnie prawdziwy rarytas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez uwielbialbiam, szczegolnie smakują mi zjadane wprost z krzaka :)

      Usuń
  2. Damn, a ja takiej foremki nie mam :/.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj...Zawsze można zrobić ciasto i wlać je po prostu do keksówki, czy tortownicy - trzeba pamiętać tylko koniecznie o wydłużeniu czasu pieczenia!

      Usuń
  3. Robiłam ostatnio podobne, jak byłam w domu. Krzewy obrodziły tak mocno, że w tym roku już niemal nie ma, co z jeżynami zrobić. Szkoda, że w mieszkaniu nie mam piekarnika. Ale muszę odżałować ten ostatni rok :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają smacznie, więc podkradam przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała rodzina bardzo je chwaliła, więc polecam przepis.

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba spróbuję pomijając jajko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że wyjdą spokojnie! Gdzieś czytałam, że zamiast jajka można spróbować dodać zmiksowanego banana by otrzymać podobną konsystencję także powodzenia!

      Usuń
  7. Świetny pomysł! A jeszcze jak bez miksera to lepiej, przynajmniej nic nie ubryzgam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawa propozycja na wypiek :-)

    OdpowiedzUsuń