Sok z czarnego bzu

Od dwóch lat próbuję wykonać syrop z kwiatów bzu czarnego i zawsze nie mogę zdążyć. Zanim się obudzę jest już za późno. W tym roku również nie zdążyłam z kwiatami, także teraz, gdy tylko zobaczyłam, że owoce zaczynają dojrzewać postanowiłam szybko zabrać się za zbieranie. Zdążyłam w ostatniej chwili, bo już zaczynały opadać. Jeśli chcecie go zrobić to też się spieszcie. Myślę, że to już ostatni dzwonek!
 
Dla kogo:
  • dla ceniących sobie naturalne soki
  • dla mających ochotę spróbować soku z tego niepozornego krzaka
  • dla lubiących domowe przetwory

Składniki:
  • 1kg owoców czarnego bzu (bez gałązek, zielonych i czerwonych kuleczek)
  • 300g cukru
Wykonanie tradycyjne:
Owoce bzu oddzielamy od łodyżek (można pomóc sobie widelcem), wyrzucamy wszystkie zielone i czerwone kuleczki (niedojrzałe). Myjemy dokładnie i lekko osuszamy. Wkładamy do garnka wraz z cukrem i miksujemy blenderem, aż będą dobrze rozgniecione. Następnie gotujemy ok pół godziny co jakiś czas mieszając. Gorący sok przelewamy do butelek, zakręcamy szczelnie i odwracamy butelkę do góry dnem. Jeśli chcemy otrzymać klarowny sok bez kawałków owoców to przed rozlaniem do butelek można go przecedzić przez sito/tetrę.
Z przepisu otrzymamy ok. 4 małe buteleczki soku.
Wykonanie w Thermomixie:
Owoce bzu oddzielamy od łodyżek (można pomóc sobie widelcem), wyrzucamy wszystkie zielone i czerwone kuleczki (niedojrzałe). Myjemy dokładnie i lekko osuszamy. Wkładamy do naczynia miksującego wraz z cukrem i miksujemy 1min. obr. 8/ Następnie gotujemy 35 minut, temp. 90 stopni, obrót 2. Gorący sok przelewamy do butelek, zakręcamy szczelnie i odwracamy butelkę do góry dnem. Jeśli chcemy otrzymać klarowny sok bez kawałków owoców to przed rozlaniem do butelek można go przecedzić przez sito/tetrę.
Z przepisu otrzymamy ok. 4 małe buteleczki soku.



Przepis na Thermomix ze strony www.thermoprzepisy.pl  natomiast przepis tradycyjny opracowany przeze mnie. 

3 komentarze:

  1. zrobiłam według przepisu i wyszło b. gęste. Może trzeba dodać trochę wody? ILE???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym dodawala po troche i zobaczyla jaka konsystencja bedzie mi odpowiadala. Zaczelabym od 100ml zeby zbytnio go nie rozrzedzic.

      Usuń
  2. Czy sok trzeba pasteryzować?
    Jak długo utrzymuje się niepasteryzowany?

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM