Od dwóch lat próbuję wykonać syrop z kwiatów bzu czarnego i zawsze nie mogę zdążyć. Zanim się obudzę jest już za późno. W tym roku również nie zdążyłam z kwiatami, także teraz, gdy tylko zobaczyłam, że owoce zaczynają dojrzewać postanowiłam szybko zabrać się za zbieranie. Zdążyłam w ostatniej chwili, bo już zaczynały opadać. Jeśli chcecie go zrobić to też się spieszcie. Myślę, że to już ostatni dzwonek!
Dla kogo:
Składniki:
Owoce bzu oddzielamy od łodyżek (można pomóc sobie widelcem), wyrzucamy wszystkie zielone i czerwone kuleczki (niedojrzałe). Myjemy dokładnie i lekko osuszamy. Wkładamy do garnka wraz z cukrem i miksujemy blenderem, aż będą dobrze rozgniecione. Następnie gotujemy ok pół godziny co jakiś czas mieszając. Gorący sok przelewamy do butelek, zakręcamy szczelnie i odwracamy butelkę do góry dnem. Jeśli chcemy otrzymać klarowny sok bez kawałków owoców to przed rozlaniem do butelek można go przecedzić przez sito/tetrę.
Z przepisu otrzymamy ok. 4 małe buteleczki soku.
Wykonanie w Thermomixie:
Owoce bzu oddzielamy od łodyżek (można pomóc sobie widelcem), wyrzucamy wszystkie zielone i czerwone kuleczki (niedojrzałe). Myjemy dokładnie i lekko osuszamy. Wkładamy do naczynia miksującego wraz z cukrem i miksujemy 1min. obr. 8/ Następnie gotujemy 35 minut, temp. 90 stopni, obrót 2. Gorący sok przelewamy do butelek, zakręcamy szczelnie i odwracamy butelkę do góry dnem. Jeśli chcemy otrzymać klarowny sok bez kawałków owoców to przed rozlaniem do butelek można go przecedzić przez sito/tetrę.
Z przepisu otrzymamy ok. 4 małe buteleczki soku.
Przepis na Thermomix ze strony www.thermoprzepisy.pl natomiast przepis tradycyjny opracowany przeze mnie.
Dla kogo:
- dla ceniących sobie naturalne soki
- dla mających ochotę spróbować soku z tego niepozornego krzaka
- dla lubiących domowe przetwory
Składniki:
- 1kg owoców czarnego bzu (bez gałązek, zielonych i czerwonych kuleczek)
- 300g cukru
Owoce bzu oddzielamy od łodyżek (można pomóc sobie widelcem), wyrzucamy wszystkie zielone i czerwone kuleczki (niedojrzałe). Myjemy dokładnie i lekko osuszamy. Wkładamy do garnka wraz z cukrem i miksujemy blenderem, aż będą dobrze rozgniecione. Następnie gotujemy ok pół godziny co jakiś czas mieszając. Gorący sok przelewamy do butelek, zakręcamy szczelnie i odwracamy butelkę do góry dnem. Jeśli chcemy otrzymać klarowny sok bez kawałków owoców to przed rozlaniem do butelek można go przecedzić przez sito/tetrę.
Z przepisu otrzymamy ok. 4 małe buteleczki soku.
Wykonanie w Thermomixie:
Owoce bzu oddzielamy od łodyżek (można pomóc sobie widelcem), wyrzucamy wszystkie zielone i czerwone kuleczki (niedojrzałe). Myjemy dokładnie i lekko osuszamy. Wkładamy do naczynia miksującego wraz z cukrem i miksujemy 1min. obr. 8/ Następnie gotujemy 35 minut, temp. 90 stopni, obrót 2. Gorący sok przelewamy do butelek, zakręcamy szczelnie i odwracamy butelkę do góry dnem. Jeśli chcemy otrzymać klarowny sok bez kawałków owoców to przed rozlaniem do butelek można go przecedzić przez sito/tetrę.
Z przepisu otrzymamy ok. 4 małe buteleczki soku.
Przepis na Thermomix ze strony www.thermoprzepisy.pl natomiast przepis tradycyjny opracowany przeze mnie.
zrobiłam według przepisu i wyszło b. gęste. Może trzeba dodać trochę wody? ILE???
OdpowiedzUsuńJa bym dodawala po troche i zobaczyla jaka konsystencja bedzie mi odpowiadala. Zaczelabym od 100ml zeby zbytnio go nie rozrzedzic.
UsuńCzy sok trzeba pasteryzować?
OdpowiedzUsuńJak długo utrzymuje się niepasteryzowany?