Wykonałam w tym roku sporo zapasów puree z dyni i cały czas myślę co sobie z niego zrobić, szczególnie, że w spiżarni czekają na mnie jeszcze dwie dynie, które też później sobie na coś przerobię :).
Dla kogo:
Cukier zmiksować z olejem. Dodać jajka i miksować dalej. Dodać puree dyniowe, skórkę pomarańczową (pamiętaj by sparzyć pomarańczę). Później dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Wszystko wymieszać, a na końcu wmieszać kandyzowaną skórkę pomarańczową. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).
Blaszka: korytko, keksówka o długości ok. 20-25cm
Znalazłam ten przepis na www.agnieszkamaciag.pl i lekko go zmodyfikowałam.
Przypominam Wam o #akcjadyniowa ,którą zorganizowałyśmy wraz z dziewczynami. Zapraszam Was także do odwiedzenia Agnieszki, Alicji i Karoliny i spróbowania ich dyniowych przepisów.
Dla kogo:
- dla szukających zastosowania dla puree dyniowego
- dla kochających jesienne klimaty
- dlalubiących korzenne przyprawy
- 250g puree dyniowego
- 1,5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu (mielonego)
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego imbiru
- 2-3 łyżki skórki otartej z pomarańczy
- 2-3 łyżki kandyzowanej pomarańczy pokrojonej w drobną kostkę
Cukier zmiksować z olejem. Dodać jajka i miksować dalej. Dodać puree dyniowe, skórkę pomarańczową (pamiętaj by sparzyć pomarańczę). Później dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Wszystko wymieszać, a na końcu wmieszać kandyzowaną skórkę pomarańczową. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).
Blaszka: korytko, keksówka o długości ok. 20-25cm
Znalazłam ten przepis na www.agnieszkamaciag.pl i lekko go zmodyfikowałam.
Przypominam Wam o #akcjadyniowa ,którą zorganizowałyśmy wraz z dziewczynami. Zapraszam Was także do odwiedzenia Agnieszki, Alicji i Karoliny i spróbowania ich dyniowych przepisów.
Uwielbiam dynię, chętnie wypróbuję ten przepis :-) Czy mogę zastosować oliwę z oliwek zamiast oleju słonecznikowego?
OdpowiedzUsuńMożesz. Może być także olej z pestek winogron! Powodzenia! Daj znać jak smakowało po upieczeniu!
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńJak widzę przepis z dynią w roli głównej, to świecą mi się oczy! Ciasto dodaję do mojej listy "do zrobienia" :)
OdpowiedzUsuńJak zrobisz to napisz jak wrażenia - mnie bardzo zasmakował ten dodatek pomarańczy!
UsuńA ja, jak widzę "korzenne", to od razu biegnę po przepis! Uwielbiam smak i zapach tych przypraw i mogłabym je jesienią dorzucać wszędzie. A w połączeniu z dynią to już jest mega pięknie... :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda :) wyobrażam sobie już ten zapach pomarańczy :)
OdpowiedzUsuń