Pewnie się, nie zdziwicie jak napiszę, że pigwę dostałam od sąsiada :). Tak - to ten sam sąsiad, który obdarował mnie jabłkami i aronią. Stwierdził, że ja pewnie zrobię coś pożytecznego z pigwy i tym sposobem powstał dżem z pigwy z jabłkami, dżem z pigwy z pomarańczą, dżem z pigwy, pigwa do herbaty,syrop z pigwy i szarlotka jabłkowo-pigwowa. Uf - wielkie wiadro pigwy zostało przerobione. Minus jest taki, że pigwa ciężko się kroi i miałam z tym problemy - twarda skórka i bardzo twardy owoc - ciężko nawet usunąć gniazdo. Jednak udało się i nic się nie zmarnowało. Plus jest taki, że dowiedziałam się, że pigwa różni się od pigwowca i często są ze sobą mylone. Ja dostałam od sąsiada pigwę, ale gdyby ktoś przypadkiem miał na zbyciu pigwowca to też nie pogardzę.
Dla kogo:
- dla posiadających w ogrodzie krzak pigwowca
- dla tych, którzy mają sąsiadów posiadających krzak pigwowca
- dla fanów kwaskowatych smaków
- 600g pigwy
- 500g jabłek
- 100g cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- 30ml/g wrzątku
Pigwę umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Jabłka wrzucić do garnka wraz z cynamonem. Gotować ok. 5 minut, aż zmięknie, następnie dodać pigwę. Gotować ok. 30 minut, mieszać co jakiś czas. Dodać cukier i 30ml wrzątku i gotować jeszcze 5-10 minut, aż dżem zacznie gęstnieć. Przelać do słoiczków i szybko zakręcić. Odwrócić do góry nogami. Jeśli zakrętki wklęsną, nie trzeba pasteryzować.
Wykonanie w Thermomixie:
Pigwę umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Jabłka wrzucić do naczynia miksującego wraz z cynamonem i gotować ok. 5 minut, temp. 90 stopni obrót.1. Następnie dodać pigwę. Gotować ok. 30 minut, temp. 95 stopni, obroty wsteczne 1. Dodać cukier i gotować jeszcze 5-7 minut, temp. 95 stopni i obroty wsteczne 2,5. Przelać do słoiczków i szybko zakręcić. Odwrócić do góry nogami. Jeśli zakrętki wklęsną, nie trzeba pasteryzować.
Cierpko-kwaśna pigwa z jabłkami musi dawać niesamowity efekt :)
OdpowiedzUsuńTak! Jest super! Te smaki fajnie się uzupełniają. W ogole ostatnio stwierdzam, ze jabłka świetnie komponują się z innymi owocami!
UsuńUwielbiam domowę przetwory! Mają jedyny i niepowtarzalny smak!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDżem z pigwy musi być bardzo smaczny! Jeszcze w połączeniu z jabłkiem to już w ogóle :)
OdpowiedzUsuńTak. W tym roku zrobiłam dżem z pigwy na kilka sposobów. Ten z jabłkiem jest naprawdę świetny!
Usuńprzepyszny :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował
UsuńIle wychodzi z tego przepisu dzemu?
OdpowiedzUsuńniestety nie pamietam, ale obstawiam z 4-5 słoików.
UsuńMam od zeszłego roku. Właśnie stwierdziłam że nie wiem z jakiego przepisu zrobiłam bo nie zapisałam. Ale na szczę ścież znalazłam. Ten dżemik jest rewelacyjny. Ja za dżemami nie przepadam ale ten jest pyszny! Dziekuje za przepis. Bo właśnie z niego robiłam.
OdpowiedzUsuńJa jestem wielką fanką domowych przetworów. Zaraziła mnie tym moja babcia i od kilku lat zawsze coś przygotowuję. Z przepisu na dżem z pigwy z jabłkiem korzystałam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Dżem wyszedł przepyszny. Moim dzieciom bardzo smakuje, zwłaszcza do kanapek. Niestety już niewiele słoiczków zostało w mojej spiżarni :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dżemik z pigwy gruszkowej.Rewelacja. Kolejny słoik znika... Uwielbiam dodawać go do herbaty.
OdpowiedzUsuń