By przygotować domowy sok dobrze jest posiadać sokownik, jednak nie jest to konieczne. Możecie przygotować sok także w zwykłym garnku lub w urządzeniach typu Thermomix. Ja w tym roku skorzystałam z sokownika teściowej. Poniżej kilka wskazówek jak zrobić takie sok - spieszcie się, gdyż to ostatni dzwonek - maliny mogą się skończyć w każdej chwili.
Dla kogo:
- dla lubiących naturalne sposoby na jesienne przeziębienie
- dla chcących się rozgrzać
- dla tych, do których maliny z krzaczka wołają: zerwij mnie :)
Składniki na sok:
- 2,5 kg malin
- 2.5 szklanki cukru (szklanka na kilogram malin)
Maliny wsypać do garnka o grubym dnie. Wsypać cukier i dolać wody (ok. 50-75ml na kilogram owoców). Gotować do momentu, aż maliny puszczą sok. Jeśli chcecie otrzymać sok klarowny to należy odcedzić powstałą mieszankę na sicie lub tetrze i wlać ją wprost do słoików. Zakręcić szczelnie i odwrócić do góry dnem. Jeśli pokrywki się nie zassają należy zapasteryzować. Owoce, które zostaną na sicie można sobie zjeść, albo także napakować w słoiki i zalać sokiem (do wysokości owoców) i potem zapasteryzować - wtedy nic się nie marnuje.
Wykonanie w sokowniku:
Wg instrukcji sokownika. W skrócie: maliny na górną misę, chwilę pogotować aż puszczą sok. Wsypać cukier. Chwilę odczekać, przemieszać. Gotować. Spuszczać powoli sok do butelek lub słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Nie trzeba pasteryzować. Owoce, które zostaną na górze sokownika można sobie zjeść, albo także napakować w słoiki i zalać sokiem (do wysokości owoców) i potem zapasteryzować - wtedy nic się nie marnuje.
Wykonanie w Thermomixie:
Składniki:
- 1 kg malin
- 250g cukru
- 100g wody
to jest najlepsze co może być:D wielbię sok malinowy w takiej postaci:) mhmmm
OdpowiedzUsuńJa również :) Idealny na niepogodę i przeziębienie, a także gdy wraca się zmarzniętym, po zabawach z dziećmi na śniegu :)
Usuń