Gdy zobaczyłam ten przepis to wiedziałam, że muszę go zrobić, a akurat miałam już gotowe puree dyniowe. Wystarczyło dodać cukier i przyprawy korzenne i syrop gotowy. Idealnie sprawdza się do kawy, gdy chcemy napić się jesiennej dyniowej kawy z aromatem przypraw. Wystarczy dodać do kawy ok. 2 łyżeczki syropu zamiast cukru i voila - poczujemy się prawie jak w kawiarni!
Dla kogo:
Cukier i wodę zagotuj i gotuj, aż cukier się rozpuści. Dodaj puree i przyprawy i wymieszaj. Gotuj 15-20 minut, aż syrop zacznie gęstnieć.
Gotowy syrop należy przechowywać w lodówce maksymalnie 3 tygodnie.
A ja nadal zapraszam Was do próbowania dyniowych przepisów ode mnie, od Alicji, Agnieszki i Karoliny. Jeśli uda Wam się coś stworzyć to oznaczcie Wasze dyniowe wyroby hasztagiem #akcjadyniowa.
Przepis znalazłam na www.annasplace.pl.
Dla kogo:
- dla fanów korzennych przypraw
- dla kochających smaki jesieni
- dla mających puree z dyni i szukających pomysłu na jego wykorzystanie
- szklanka brązowego cukru
- 1,5 szklanki wody
- 0,75 szklanki puree z dyni
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- pół łyżeczki mielonego imbiru (nie świeżego)
- łyżeczka cynamonu
- duża szczypta mielonego kardamonu
Cukier i wodę zagotuj i gotuj, aż cukier się rozpuści. Dodaj puree i przyprawy i wymieszaj. Gotuj 15-20 minut, aż syrop zacznie gęstnieć.
Gotowy syrop należy przechowywać w lodówce maksymalnie 3 tygodnie.
A ja nadal zapraszam Was do próbowania dyniowych przepisów ode mnie, od Alicji, Agnieszki i Karoliny. Jeśli uda Wam się coś stworzyć to oznaczcie Wasze dyniowe wyroby hasztagiem #akcjadyniowa.
Przepis znalazłam na www.annasplace.pl.
Bardzo lubię Twój blog i super pomysł że zawsze na początku piszesz komu może spodobać się przepis. Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Bardzo się cieszę i bardzo mi miło :)!
UsuńCzuję już ten wspaniały zapach w wyobraźni. Dynia jest uniwersalna i sprawdza się nawet do kawy. Na moim blogu teź sporo dyni. Zapraszam:)
OdpowiedzUsuń