Dla kogo:
Składniki:
Pigwę obrać i pokroić na malutkie kosteczki. Zasypać cukrem (tyle cukru ile objętościowo pigwy, czyli 1 szklanki pokrojonej pigwy na 1 szklankę cukru) i odłożyć w chłodne miejsce. Mieszać co parę godzin. Gdy pigwa puści sok po ok. 2-3 dniach zlać syrop do słoików i szczelnie zakręcić (można wlać syrop razem z owocami). Nie trzeba pasteryzować. Przechowywać w chłodnym miejscu.
- dla lubiących syropy do herbaty
- dla kochających domowe przetwory
- dla lubiących cytrynowe klimaty
Składniki:
- pigwa
- cukier
Pigwę obrać i pokroić na malutkie kosteczki. Zasypać cukrem (tyle cukru ile objętościowo pigwy, czyli 1 szklanki pokrojonej pigwy na 1 szklankę cukru) i odłożyć w chłodne miejsce. Mieszać co parę godzin. Gdy pigwa puści sok po ok. 2-3 dniach zlać syrop do słoików i szczelnie zakręcić (można wlać syrop razem z owocami). Nie trzeba pasteryzować. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Niestety nie mam dostępu do własnej pigwy, a ostatnio na bazarku jej nie widuję :( a szkoda, bo fajny owoc, a ten przetwór brzmi naprawdę ciekawie :)
OdpowiedzUsuńTak, niestety pigwa jest trudno dostępna :( Teraz wlasciwie albo ma się swoją, albo jest bardzo trudna do zdobycia. Mnie na szczescie obdarowal sasiad :).
OdpowiedzUsuń