Żurawina na zimę bez pasteryzacji, na surowo


Ok, wiem, że jak zobaczysz składniki to złapiesz się za głowę i pomyślisz - "dziewczyna powariowała - tyle cukru", ale powiem Ci, że jestem zwolenniczką ograniczania cukru, ale w tym przepisie po prostu musisz zrobić wyjątek Robię tę żurawinę już trzeci rok z rzędu i jest wspaniała. Co ważne dzięki wysokiej zawartości cukru, w ogóle nie musisz jej pasteryzować! Dzięki czemu wszystkie wartości odżywcze żurawiny zostają, a nie uciekają nam podczas pasteryzowania.  Oczywiście możesz zrobić tej żurawiny więcej - ja zazwyczaj robię z 2-3 kg i wtedy wsypuję tyle cukru, ile żurawiny (można nawet dać trochę więcej cukru niż żurawiny). Żurawinę robioną tym sposobem pokochaliśmy i gości na naszym stole już od 3 lat. Jest świetna do mięs, serów białych, jogurtów, oscypków i herbaty. Polecam gorąco! Przepis spod samiuśkich Tater :D

Dla kogo:
  • dla fanów żurawiny
  • dla tych, którzy chcą spróbować zrobić żurawinę bez pasteryzacji
  • dla tych, którzy
Składniki:
  • 1kg żurawiny
  • 1kg cukru
Wykonanie tradycyjne:
Żurawinę rozsyp na tacy i przeglądnij - usuń listki czy gałązki, a także podgnite, czy zmiażdżone owoce. Żurawiny nie myj, gdyż potem ciężko ją dokładnie osuszyć i może to spowodować jej sfermentowanie. Żurawinę przetrzyj ręcznikiem papierowym, usuwając z niej ewentualne zabrudzenia. Żurawinę zmiel maszynką do mięsa (ja zazwyczaj mieliłam dwa razy, ale to zależy od tego jak duże cząstki owoców chcesz mieć). Zmieloną żurawinę wymieszaj dokładnie z cukrem (w proporcji 1:1) i odstaw w suche i chłodne miejsce na 3-4 dni. Codziennie mieszaj ją w naczyniu, tak by cały czas łączyła się z cukrem. Po tym czasie powlewaj ją do słoików i voila. Nie pasteryzuj, nic więcej nie rób. Cukier spowoduje, że żurawina się zakonserwuje i nie zepsuje!

Wykonanie w Thermomixie:
Żurawinę rozsyp na tacy i przeglądnij - usuń listki czy gałązki, a także podgnite, czy zmiażdżone owoce. Żurawiny nie myj, gdyż potem ciężko ją dokładnie osuszyć i może to spowodować jej sfermentowanie. Żurawinę przetrzyj ręcznikiem papierowym, usuwając z niej ewentualne zabrudzenia. Żurawinę wsyp do naczynia miksującego i zmiksuj 14 s. obrót 4,5.  Zmieloną żurawinę wymieszaj dokładnie z cukrem (w proporcji 1:1) i odstaw w suche i chłodne miejsce na 3-4 dni. Codziennie mieszaj ją w naczyniu, tak by cały czas łączyła się z cukrem. Po tym czasie powlewaj ją do słoików i voila. Nie pasteryzuj, nic więcej nie rób. Cukier spowoduje, że żurawina się zakonserwuje i nie zepsuje!


28 komentarzy:

  1. ciekawe czy uda mi się kupić żurawinę? rzeczywiście sporo cukru ale zaryzykowałabym ��

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy mimo dużej ilości cukru jest lekko kwaśna? Taką lubimy najbardziej np. do smażonych serów. Mniam ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak mam zamrożoną żurawinę to uda mi się zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na chłopski rozum myslę, że pewnie coś by z tego wyszło, ale jak to mowią ręki sobie nie dam uciąć, bo nigdy nie robiłam z mrożonej

      Usuń
    2. Czytałam., że tak, nawet nie trzeba eozmrazac ,można od razu bledowac z cukrem.
      Ja dziś zrobiłam ,pycha .

      Usuń
    3. Kiedy kupię większą ilość mrożę w kilku woreczkach i co jakiś czas wyjmuję porcję,blenduję ,łączę z cukrem i nigdy nie zepsuła się.

      Usuń
  4. czy trzeba przechowywać w lodówce jak przeleje w słoiki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ale zdecydowanie trzymac w chłodnym miejscu, bo zdarzylo nam sie, zw trzymane w cieple zaczely fermentowac. Na pewno w zimnej piwnicy powino byc ok

      Usuń
  5. Uuu a ja nie odczekałam tych 3-4 dni i odrazu po wymieszaniu z cukrem włożyłam w słoiczki. Mam nadzieję,że nie będzie się nic działo z nią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie fermentować bo musi się odgazowac trzeba przetrzymać chociaż jeden dzień już kiedyś tak miałam pozdrawiam

      Usuń
  6. czy mozna uzyc ksylitolu zamiast cukru ? czy wtedy uda sie bez pasteryzacji ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Podbijam" pytanie - też chciałabym zrobić z ksylitolem.

      Usuń
    2. niestety nie znam odpowiedzi na to pytanie, bo nie robiłam tego przepisu z ksylitolem

      Usuń
    3. Cukier działa tu jako konserwant. Ksylitol nie zabezpieczy żurawiny przed fermentacją

      Usuń
    4. Też chcę spróbować z ksylitolem i tu nie zgodzę się z przedmówcą, że ksylitol nie zabezpieczy przed fermentacją - wg moich doświadczeń zabezpieczy i to lepiej niż cukier. Robiłam dżemy niskosłodzone z pektyną gdzie w przepisie był 1 kg cukru na 2 kg owoców, dawałam 750 g i też działało a gdy zastąpiłam cukier 200g ksylitolu nadal było OK a ponadto owoce nie traciły koloru jak to bywa w przypadku cukru. Oczywiście te przetwory pasteryzowałam więc sytuacja trochę inna. Na korzyść ksylitolu działa to że nie jest pożywką dla drożdży więc fermentację alkoholową mamy z głowy, trzeba po prostu spóbować z małą ilością najlepiej w małych 100 g słoikach.

      Usuń
  7. Jest pyszna najlepszy jest cukier robię to od piętnastu lat

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jest łatwo uzbierać naturalnej w bagnie ale jest dużo lepsza od darmowej u nas kosztuje jakieś 16.19 zł za kilogram

    OdpowiedzUsuń
  9. Od kilku lat przepuszczam przez maszynkę do mielenia,mieszam z cukrem 1:1.Pi włożeniu do słoiczków wlewam łyżeczkę spirytusu,podpalamy,szybko zakręcamy.Nigdy nie zepsuła się.Spróbujcie.

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja robię większe ilości na prostatę. Po umyciu przemrażam w zamrażarce i przemiełam w maszynce do mięsa zlewam do słoików, zakręcam i wynoszę do piwnicy. Nic się z nią nie dzieję. Skończyłem jeść w końcu maja. Kupiłem duże jagody zamrożonej i też przemieliłem,wyniosłem do piwnicy i zjadam do dziś 3 kopiaste łyżeczki na czczo na szklankę ciepłej przegotowanej wody jest OK. W tym roku będę wekować wlewając łyzeczkę spirytusu do słoika i szybko zapalając. Po otwarciu przechowuję w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki przepis mam od praprababci. Mówiło się na to "mrozy".

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja robię tak z dobre 20 lat,ale mieszam od razu aż się cukier rozpuści i do słoiczków.I naprawdę nigdy mi się pleśń nie pokazała.Za to na przeziębienie super lekarstwo i zimą do herbatki.

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak przygotowaną ,żurawine na surowo pasteryzuje jedna łyżeczka spirytusu . Żurawinę wlewam do słoiczka bania wylewam łyżeczkę spirytusu i szybko zamykam pokrywką płonący słoiczek przewracam do góry dnem i zostawiam a kilka godzin . Niektóre skoczki mam od 3 lat i żaden się nie zepsół .

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam a ja umyłam żurawinowe przed mieleniem i niewiem czy dobrze osuszyłam już jest wymieszana z cukrem czy aby nie sfermentuje?

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja też wymyłam i wysuszyłam na zewnątrz, w cieniu. Suchą przepuściłam przez maszynkę do mięsa i wymieszałam z cukrem. Czy na 10 litrów żurawiny świeżej 5 kg cukru wystarczy?
    Podobno 1 kg żurawiny to około 2,2 litra.

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM