Strony

Strony

2016-11-14

Cytrynowe babeczki z syropem cytrynowo-limonkowym


Ostatnio robiłam porządki w przepisach i nagle moim oczom ukazała się kartka z przepisem z babeczki z syropem cytrynowym - no cóż - kompletnie zapomniałam o istnieniu tych babeczek! Na szczęście okazało się, że zdjęcia też zostały i mogę Wam dzięki temu przedstawić ten przepis. Babeczki są przyjemnie cytrynowe, ale świetnie nadają się również do tego, żeby ozdobić je jakimś kremem czy dekoracją.

Dla kogo:
  • dla lubiących orzeźwiające wypieki
  • dla mających ochotę na pobawienie się w dekorację babeczek
  • dla ciekawych syropu limonkowego
Składniki na ciasto:
  • 125g masła (miękkiego)
  • 125g cukru
  • 2 jajka
  • skórka z cytryny (wyparzonej i wyszorowanej)
  • 175g mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • szczypta soli
Składniki na syrop cytrynowo-limonkowy:
  • 60g cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • sok z połowy limonki (jeśli nie mamy limonki możemy użyć całej cytryny)
Wykonanie ciasta:

Piekarnik rozgrzej do temp.180stopni i w tym czasie utrzyj masło wraz z cukrem na gładką masę. Dodaj skórkę z cytryny wraz z jajkami. Wymieszaj po czym dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Ponownie porządnie wymieszaj. Na końcu dodaj mleko i śmietanę i wymieszaj, by składniki się połączyły. Ciasto nałóż do papilotek i piecz ok. 20 minut (do suchego patyczka). Wyjmij z piekarnika, rozłóż na kratce i gorące babeczki ponakłuwaj delikatnie patyczkiem/wykałaczką i polej syropem cytrusowym (ok. łyżeczka na babeczkę).

Wykonanie syropu cytrynowo-limonkowego: 
Sok z połowy limonki i z połowy cytryny wyciśnij do rondelka i wymieszaj z cukrem pudrem. Podgrzewaj na małym ogniu, aż syrop zacznie gęstnieć.




Przepis dostałam od koleżanki i lekko go zmodyfikowałam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz