Ostatnio robiłam porządki w przepisach i nagle moim oczom ukazała się kartka z przepisem z babeczki z syropem cytrynowym - no cóż - kompletnie zapomniałam o istnieniu tych babeczek! Na szczęście okazało się, że zdjęcia też zostały i mogę Wam dzięki temu przedstawić ten przepis. Babeczki są przyjemnie cytrynowe, ale świetnie nadają się również do tego, żeby ozdobić je jakimś kremem czy dekoracją.
Dla kogo:
- dla lubiących orzeźwiające wypieki
- dla mających ochotę na pobawienie się w dekorację babeczek
- dla ciekawych syropu limonkowego
- 125g masła (miękkiego)
- 125g cukru
- 2 jajka
- skórka z cytryny (wyparzonej i wyszorowanej)
- 175g mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
- szczypta soli
- 60g cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- sok z połowy limonki (jeśli nie mamy limonki możemy użyć całej cytryny)
Piekarnik rozgrzej do temp.180stopni i w tym czasie utrzyj masło wraz z cukrem na gładką masę. Dodaj skórkę z cytryny wraz z jajkami. Wymieszaj po czym dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Ponownie porządnie wymieszaj. Na końcu dodaj mleko i śmietanę i wymieszaj, by składniki się połączyły. Ciasto nałóż do papilotek i piecz ok. 20 minut (do suchego patyczka). Wyjmij z piekarnika, rozłóż na kratce i gorące babeczki ponakłuwaj delikatnie patyczkiem/wykałaczką i polej syropem cytrusowym (ok. łyżeczka na babeczkę).
Wykonanie syropu cytrynowo-limonkowego:
Sok z połowy limonki i z połowy cytryny wyciśnij do rondelka i wymieszaj z cukrem pudrem. Podgrzewaj na małym ogniu, aż syrop zacznie gęstnieć.
Przepis dostałam od koleżanki i lekko go zmodyfikowałam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz