Spróbowałam i wiem, że jeśli tylko dorwę pigwę w przyszłym roku to będzie powtórka! Pigwa w tym roku opanowała moją spiżarkę! Dżem jest super, a jeśli szukacie innych propozycje z pigwą to polecam Wam także dżem z pigwy z jabłkami oraz szarlotkę z pigwą i budyniem.
Dla kogo:
- dla lubiących poznawać nowe smaki
- dla mających szczęście posiadać krzaczek pigwy w ogrodzie
- dla lubiących kwaskowate klimaty
- 1kg pigwy
- 300ml wody
- 400g cukru
- łyżeczka cynamonu
- sok z połówki cytryny
Pigwę myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Wkładamy do garnka i zalewamy 300ml wody. Gotujemy ok 30-45 minut, aż pigwa zacznie się rozpadać. Dodajemy cukier, cynamon i cytrynę i gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Przelewamy gorący dżem do słoików i szybko zakręcamy. Stawiamy do góry nogami na ok. 15 minut. Jeśli wieczka się zassają to nie ma potrzeby pasteryzacji.
Wykonanie w Thermomixie:
Pigwę myjemy, obieramy i kroimy kawałki. Umieszczamy w naczyniu miksującym wraz z wodą (300g) i miksujemy 10s., obr. 10. Gotujemy ok 30 minut, obr. 1. temp. 95. Dodajemy cukier, cynamon i cytrynę i gotujemy jeszcze 15 minut, obr. 3 temp. 95. Przelewamy gorący dżem do słoików i szybko zakręcamy. Stawiamy do góry nogami na ok. 15 minut. Jeśli wieczka się zassają to nie ma potrzeby pasteryzacji.
Spróbowałabym z rozkoszą :)
OdpowiedzUsuńDżem z pigwy robiłam raz - z wanilią - i wyszedł boski! Z cynamonem też musiał smakować fantastycznie :)
Tak! Wyszedl swietnie! Robilam w tym roku jeszcze z pomarancza I z jablkiem.
UsuńSuper pomysł z tą pigwą :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na dyniowo-cynamonowy :)
http://trishamorningcoffee.blogspot.com/2015/10/dzemik-z-dyni-dyniowych-wariacji.html
dżem wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie pomyślałam i nie zasadziłam pigwy :(
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie próbowałam z pigwy, chętnie wypróbuję przepis. Mam też ochotę zrobić nalewkę, ale to plan na następny rok :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam pigwy... I jakoś nigdzie na targowiskach nie widziałam... Czy smakuje podobnie jak gruszka?
OdpowiedzUsuńNie. Powiedzialabym, że trudno ją do czegoś porównać, trochę jabłko, troche cytryna...hhmmm :) Cięzko powiedzieć. W każdym razie jest trochę cierpka, jednak z nutą cytrusów.
UsuńW przepisie na termomixa gotujemy na obrotach 10 ? Mie da się :)
OdpowiedzUsuńOczywiście powinno być obroty 1! Chochlik się wkradł! Już poprawiłam :).
UsuńSuper blog, polecam także urok miłosny
OdpowiedzUsuńLadna stronka, polecam również urokimilosne.pl/spetanie-milosne
OdpowiedzUsuńBardzo polecam https://sklepy-seo.blogspot.com/ bloga ze świetnymi artykułami na temat pozycjonowania
OdpowiedzUsuń