Już za miesiąc Święta Bożego Narodzenia. Czas niesamowicie leci! Dziś propozycja dla Was to ciasteczka z pieprzem - tradycyjne ciasteczka norweskie pieczone na Boże Narodzenie. A może nadadzą się dla Świętego Mikołaja w podziękowaniu za prezent. Zostawiacie Mikołajkowi ciasteczka i mleko?
Dla kogo:
- dla św. Mikołaja
- dla chcących spróbować tradycyjnego norweskiego wypieku
- dla lubiących pikantne słodkości
Składniki:
- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- kostka masła (200g)
- szklanka cukru
- 1/4 szklanka śmietany 30 lub 36%
- łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cynamon, ziele angielskie, pieprz i sól i wymieszać. W misce utrzeć masło wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać śmietankę i zmiksować ponownie. Wsypywać partiami suche składniki i miksować. Ugnieść z ciasta wałeczek o średnicy ok. 6cm. Owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie ciasto pokroić na plasterki o grubości ok. 6 mm i ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pozostawiając odstęp między ciasteczkami. Piec w temp. 190 stopni ok. 7 minut.
Do Agnieszki na ciasto, na owsianki do Pauliny i na ciasteczka do Karoliny.
Przepis pochodzi z książki "Ciasteczka - 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję"
koniecznie spróbuję :)
OdpowiedzUsuń