Norweskie ciasteczka bożonarodzeniowe z pieprzem



Już za miesiąc Święta Bożego Narodzenia. Czas niesamowicie leci! Dziś propozycja dla Was to ciasteczka z pieprzem - tradycyjne ciasteczka norweskie pieczone na Boże Narodzenie. A może nadadzą się dla Świętego Mikołaja w podziękowaniu za prezent. Zostawiacie Mikołajkowi ciasteczka i mleko? 

Dla kogo:
  • dla św. Mikołaja
  • dla chcących spróbować tradycyjnego norweskiego wypieku
  • dla lubiących pikantne słodkości


Składniki:
  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • kostka masła (200g)
  • szklanka cukru
  • 1/4 szklanka śmietany 30 lub 36%
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wykonanie:
Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cynamon, ziele angielskie, pieprz i sól i wymieszać. W misce utrzeć masło wraz z cukrem na jasną, puszystą masę.  Dodać śmietankę i zmiksować ponownie. Wsypywać partiami suche składniki i miksować. Ugnieść z ciasta wałeczek o średnicy ok. 6cm. Owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie ciasto pokroić na plasterki o grubości ok. 6 mm i ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pozostawiając odstęp między ciasteczkami. Piec w temp. 190 stopni ok. 7 minut.
Jak zwykle zapraszam Was na przepisy z dodatkiem cynamonu do moich koleżanek:
Do Agnieszki na ciasto, na owsianki do Pauliny i na ciasteczka do Karoliny. 

Przepis pochodzi z książki "Ciasteczka - 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję"

1 komentarz:

INSTAGRAM