Koktajl z ananasem i mlekiem kokosowym


Kupiłam ananasa i strasznie szybko dojrzał, żeby się nie zmarnował musiałam ratować sytuację i tak oto powstał ten dwuskładnikowy koktajl. Jest bardzo kremowy i gęsty (gęstość zależy od jakości mleka kokosowego jakie macie). Ja osobiście polecam to z Rossmanna, ale oczywiście może być też inne. Konsystencja  zależy od Was. Ja nie dolewałam wody, bo lubię, gdy napój jest gęsty, ale jeśli wolicie, by było go więcej, albo jeśli smak jest dla Was zbyt intensywny to dodajcie wody.

Dla kogo:
  • dla fanów kokosu
  • dla mających ochotę na ten kremowy napój
  • dla lubiących zdrowe słodkości
Składniki: 
  • świeży ananas
  • puszka mleka kokosowego
  • woda (opcjonalnie)
Wykonanie tradycyjne:
Ananasa obrać i pokroić na kawałki. Zmiksować go w blenderze. Dodać mleko kokosowe i zmiksować ponownie. Jeśli uważamy, że jest zbyt gęste możemy dodać wodę (wg naszych preferencji).

Wykonanie w Thermomixie:
Ananasa obrać i pokroić na kawałki. Zmiksować 15s. obr. 9. Dolać puszkę mleka kokosowego i zmiksować 10s. obr. 8. Jeśli uważamy, że jest zbyt gęste możemy dodać wodę (wg naszych preferencji) i wymieszać.



4 komentarze:

  1. Szkoda, że nie mam mleka kokosowego, bo ananas jeszcze jest :) Ja próbowałam z mango i bananem na soku pomarańczowym :) Z ananasem można zrobić sobie egzotyczny mikrourlop :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś miałam ten sam problem co Ty i kupiłam sobie teraz dwie puchy i jak wpadnę na jakiś pomysł to mam w zanadrzu :) Teraz została mi tylko jedna i muszę uzupełnić spiżarkę. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Brzmi smakowicie :) Zastanawiam się nawet czy nie można, by na bazie takiego smoothie przygotować drugiego dania z kurczakiem i ryżem... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tylko lubisz egzotyczne połączenia i słodkie klimaty obiadowe to polecam! Np. Kurczak z ryżem z takim słodkim sosem mógłby być fajny!

      Usuń

INSTAGRAM