Strony

Strony

2016-12-07

Choinka makowa z ciasta francuskiego


Choinka makowa wpadła mi w oko już jakiś czas temu, a ponieważ już wszyscy powoli myślimy o świętach Bożego Narodzenia także i u mnie powoli będą pojawiać się świąteczne przepisy. Niestety na razie nie podam Wam przepisu na masę makową, także skorzystajcie ze swoich własnych przepisów lub też wykorzystajcie gotową masę z puszki. Przepis jest prosty, a efekt bardzo ciekawy :). Polecam na Święta!

Dla kogo:
  • dla zapracowanych
  • dla chcących w łatwy sposób osiągnąć efekt WOW
  • dla makomaniaków
Składniki:
  • 150g masy makowej (gotowej lub domowej)
  • 1 białko
  • ciasto francuskie (2 płaty) -  w temp. pokojowej
  • ulubione bakalie do dekoracji
  • jajko (rozbełtane z łyżką wody do posmarowania choinki)
Wykonanie:
Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makową. Na stolnicę rozwinąć ciasta francuskie (jedno obok drugiego). Wyciąć z nich jednakowe dwa trójkąty równoramienne (jak największe). Pierwszy płat położyć na blaszce (wraz z papierem do pieczenia). Posmarować masą makową (na dole zostawić przestrzeń i posmarować tylko tam gdzie będzie pień). Nałożyć na wierzch drugą warstwę ciasta. Wyciąć pień. Lekko zaznaczyć nożem na cieście linię "pnia" - od dołu do góry - dzięki temu natniemy równo nasze gałązki. Nacinać gałązki przecinając ciasto ostrym nożem. Gałązki zawijać/skręcać wokół własnej osi. Lekko naciskając na końcówkę (by warstwy się ze sobą skleiły). Gdy wszystkie gałązki będą skręcone posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką wody i posypać/udekorować ulubionymi bakaliami - u mnie płatki migdałowe, orzechy i żurawina). 
Piec ok. 15 minut w temp. 200 stopni. Ciasto ma się zrumienić.









Przepis znalazłam na www.mojewypieki.com

2 komentarze: