Choinka makowa wpadła mi w oko już jakiś czas temu, a ponieważ już wszyscy powoli myślimy o świętach Bożego Narodzenia także i u mnie powoli będą pojawiać się świąteczne przepisy. Niestety na razie nie podam Wam przepisu na masę makową, także skorzystajcie ze swoich własnych przepisów lub też wykorzystajcie gotową masę z puszki. Przepis jest prosty, a efekt bardzo ciekawy :). Polecam na Święta! Dla kogo:
dla zapracowanych
dla chcących w łatwy sposób osiągnąć efekt WOW
dla makomaniaków
Składniki:
150g masy makowej (gotowej lub domowej)
1 białko
ciasto francuskie (2 płaty) - w temp. pokojowej
ulubione bakalie do dekoracji
jajko (rozbełtane z łyżką wody do posmarowania choinki)
Wykonanie: Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makową. Na stolnicę rozwinąć ciasta francuskie (jedno obok drugiego). Wyciąć z nich jednakowe dwa trójkąty równoramienne (jak największe). Pierwszy płat położyć na blaszce (wraz z papierem do pieczenia). Posmarować masą makową (na dole zostawić przestrzeń i posmarować tylko tam gdzie będzie pień). Nałożyć na wierzch drugą warstwę ciasta. Wyciąć pień. Lekko zaznaczyć nożem na cieście linię "pnia" - od dołu do góry - dzięki temu natniemy równo nasze gałązki. Nacinać gałązki przecinając ciasto ostrym nożem. Gałązki zawijać/skręcać wokół własnej osi. Lekko naciskając na końcówkę (by warstwy się ze sobą skleiły). Gdy wszystkie gałązki będą skręcone posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką wody i posypać/udekorować ulubionymi bakaliami - u mnie płatki migdałowe, orzechy i żurawina). Piec ok. 15 minut w temp. 200 stopni. Ciasto ma się zrumienić.
Niesamowicie efektowna :)
OdpowiedzUsuńTak, a najlepsze jest to, że wcale nie jest trudna!
Usuń