Domowy budyń malinowy

Robiłam Malinową chmurkę i zostały mi maliny. Ponieważ bardzo nie lubię marnować jedzenia musiałam coś wymyślić. Postanowiłam pierwszy raz zrobić owocowy domowy budyń. Dotychczas zawsze robiłam waniliowy lub czekoladowy. Smak jest bardzo fajny mimo, że robiony z mrożonych malin. Na pewno wrócę do tego przepisu i spróbuję przygotować go w wakacje z owoców sezonowych.
 
Dla kogo:
  • dla fanów owocowych deserów
  • dla kochających budynie
  • dla lubiących przygotować coś słodkiego bez zbędnych dodatków "E"

 Składniki:
  • 500ml mleka
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • łyżka masła
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka- półtorej  malin
  • 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Maliny włożyć do rondelka i dodać łyżkę cukru. Podgrzewać, by puściły sok. Zmiksować i przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek (jeśli wolicie można zostawić z pestkami, ale wtedy nie bedzie miał gładkiej konsystencji). Mleko ok. 375ml (ok. 1,5 szklanki) zagotować z łyżką cukru i łyżką masła oraz ekstraktem waniliowym. Do reszty mleka (ok. 0,5 szklanki) dodać mąkę ziemniaczaną i zamieszać. Gdy mleko zacznie się gotować dodać do niego mieszankę mączną. Zagotować  - cały czas mieszając. Dolać przetarty sos malinowy. Wymieszać i nalać do salaterek. Można polać jeszcze sosem malinowym lub zjeść saute. 

4 komentarze:

  1. Uwielbiam budynie :) na codzień jem głowie waniliowy i czekoladowy, sama słodzę ksylitolem albo daktylami, jest zdrowiej niż cukrem ;)
    Muszę spróbować malinowego bo jeszcze nie miałam okazji. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis! Nie wiedziałam, ze mogę zrobić budyń sama:) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgłasza się fanka owocowych deserów!

    OdpowiedzUsuń
  4. omnomnom <3 aż zgłodniałem ;D

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM