Dla kogo:
- dla szukających ciekawego świątecznego przepisu
- dla lubiących zaskakiwać rodzinę nowymi wypiekami
- dla fanów drożdżowych ciast
- 20g świeżych drożdży
- 2 żółtka
- jajko
- 100g masła
- 40g cukru
- 150g mleka
- 500g mąki pszennej
- łyżka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- ok. 500g gotowej masy makowej lub masy własnej roboty
- 2 białka
Roztopić masło. Jajka i żółtka ubić z cukrem na parze. Mąkę przesiać, dodać ubite jajka, mleko, sól, roztopione masło. Wyrobić ciasto, aż będzie odstawać od ręki. Na końcu dodać drożdże rozrobione w odrobinie mleka. Ciasto jeszcze raz wyrobić i na końcu wlać ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Ciasto zostawić do wyrośnięcia (dopóki nie podwoi swojej objętości).
Ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z części wałkujemy w okrąg. Pierwszy okrąg układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Smarujemy masą makową. a pierwszy okrąg nakładamy drugi i smarujemy masą, a na to trzeci i ponownie smarujemy masą. na górę nakładamy czwarty okrąg i nie smarujemy! Na środku koła odciskamy lekko małe kółeczko szklanką. Ciasto nakrawamy 16 razy (od koła na zewnątrz) tak jakbyśmy dzielili całość na ćwiartki, ósemki i szesnastki. Następnie bierzemy do ręki jedną część i zakręcamy ją w lewo. Część obok zakręcamy w prawo. Tak postępujemy ze wszystkimi częściami. Dzięki temu powstanie gwiazda. Końce "spiralek" lekko rozciągamy i przyciskamy do siebie, żeby gwiazda tworzyła ładną całość.
Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni.
Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego włożyć: żółtka, jajko, masło, mleko, cukier. Wymieszać 2 minuty, 50 stopni, obr. 5. Dodać pokruszone drożdże, mąkę i szczyptę soli. Wyrobić 3 minuty (interwał-kłosek). Ciasto zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (aż podwoi swoją objętość). Następnie dodać ekstrakt waniliowy i ponownie wyrobić ciasto 1 minuta (interwał-kłosek).
Ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z części wałkujemy w okrąg. Pierwszy okrąg układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Smarujemy masą makową. a pierwszy okrąg nakładamy drugi i smarujemy masą, a na to trzeci i ponownie smarujemy masą. na górę nakładamy czwarty okrąg i nie smarujemy! Na środku koła odciskamy lekko małe kółeczko szklanką. Ciasto nakrawamy 16 razy (od koła na zewnątrz) tak jakbyśmy dzielili całość na ćwiartki, ósemki i szesnastki. Następnie bierzemy do ręki jedną część i zakręcamy ją w lewo. Część obok zakręcamy w prawo. Tak postępujemy ze wszystkimi częściami. Dzięki temu powstanie gwiazda. Końce "spiralek" lekko rozciągamy i przyciskamy do siebie, żeby gwiazda tworzyła ładną całość.
Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni.
Skusiłaś mnie, zaraz zrobię testowo i potem może w Święta jak wyjdzie;)Wygląda pięknie, może uda się zrobić mężowi niespodziankę po powrocie z pracy ;)
OdpowiedzUsuńJa właśnie też zrobiłam testowo i już mam zamówienie na Wigilię. Pewnie u Ciebie też tak będzie :D Mąż bedzie mial niespodziankę!
Usuń